Categoria de persoane care va beneficia de noi vouchere din ianuarie 2024. Reprezentanții Guvernului spun că noile vouchere ce vor fi introduse de la 1 ianuarie vor oferi o nouă șansă românilor care realizează activități de prestator casnic.
Este vorba despre acele persoane care se ocupă de lucrurile necesare traiului în cadrul unei gospodării și pe care noile tichete le vor ajuta la îngrijirea unei familii sau a unei persoane singure, potrivit Mediaflux.
În România, această activitate casnică este legată de gestionarea nevoilor din cadrul unei gospodării și este necalificată și realizată ocazional.
Concret, această muncă de prestator casnic este de cele mai multe ori desfășurată la negru, iar cele două părți, prestatorul și beneficiarul, nu au la bază un contract sau altă formă de înțelegere. Astfel, în scopul legalizării acestui tip de activitate, Guvernul a introdus voucherele de prestator casnic.
Astfel, fiecare voucher are o valoare nominală de 15 lei, însă suma regăsită la nivelul unui tichet poate fi ajustată anual. Mai mult, potrivit regulamentului, transferul acestor vouchere este strict interzis.
Totodată, beneficiarul care dorește prestarea de servicii în cadrul locuinței sale, va cumpăra aceste vouchere de la stat, iar în urma prestării serviciilor, aceste vouchere vor fi oferite prestatorului casnic. Oamenii pot apoi schimba acest voucher în bani.
Conform reprezentanților Guvernului, voucherele pot fi folosite pentru plătirea serviciilor de curățenie și igienizare a locuinței, spălarea și călcatul rufelor, servicii de croitorie. De asemenea, în cadrul activității unui prestator casnic se încadrează și pregătirea mesei, îngrijirea și hrănirea persoanelor dependente din cadrul locuinței.
Însă, conform legii, prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Mai mult, un contract încheiat între beneficiarul și prestatorul de servicii casnice precizează mai multe detalii. De obicei, se stabilește cantitatea totală de muncă și numărul de ore. Foarte important de reținut este faptul că angajamentul zilnic al unui beneficiar pentru munca domestică nu poate depăși 12 ore. De asemenea, dacă prestatorul casnic este minor, situația este diferită. Aceștia trebuie să lucreze după un alt program de ore. Acesta este limitat la 6 ore pe zi pentru furnizorii casnici cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.
Cei care doresc să achiziționeze aceste vouchere o pot face de la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă sau online. Totodată, se poate intra în posesia voucherelor de la ghișeele poștale. În plus, cei care nu doresc să se deplaseze, le pot cumpăra prin intermediul platformei electronice specializate.
Citește și Vouchere energie 2023. Când va fi virată următoarea tranșă de bani pentru românii cu venituri mici