Premierul Marcel Ciolacu a precizat în Guvern că vor fi șapte produse în plus față de lista inițială care vor beneficia de extindere a măsurilor de sprijin. Aceste alimente sunt vizate de măsura limitării adaosului comercial. Cetățenii români se vor putea bucura de această decizie încă trei luni de la momentul actual.
„Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă trei luni și extindem această măsură la 21 de categorii de produse, față de 14 în prezent.
Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț.
De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici.”, a comunicat premierul Marcel Ciolacu, vineri, la începutul ședinței de guvern, potrivit celor de la Antena3.
Alimente precum ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită vor avea introdusă o limită de maximum 5% a adaosului comercial. Aceste alimente sunt importante vrac și sunt cele care nu sunt procesate în România.
„Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii.
(…) Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul.
Ca să fie clar, acest act normativ nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar
Acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii.”, a adăugat Premierul Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.
Citește mai multe despre: Marcel Ciolacu face ultimele declarații cu privire la noua Ordonanță de Urgență! Aceasta are în vedere cheltuielile bugetare atât la nivel central, cât și la nivel local!
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități
2. Lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame
5. Făină albă de grâu „000” – 1 kg
6. Mălai – 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 bucăți
8. Ulei de floarea-soarelui – 1 litru
9. Carne proaspătă de pui
10. Carne proaspătă de porc
11. Legume proaspete vrac
12. Fructe proaspete vrac
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos – 1 kilogram
Lista este reprezentată de produsele cu adaosul plafonat, atunci când suntem în sezonul rece, atunci când produsele se scumpesc.
Ministerul Agriculturii a adăugat pe lista nouă următoarele produse care ar putea beneficia de un preţ plafonat:
1. Orez – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
2. Bulion
3. Margarină
4. Smântână – 12% grăsime
5. Drojdie
6. Cozonac
7. Carne tocată.
Citește mai multe despre: Marcel Ciolacu: „România nu va avea anul acesta sub nicio formă un deficit bugetar mai mare de 6%”