Românii au de câștigat tot mai mulți bani, deoarece salariul mediu pe economie a crescut. Cum fluctuează sumele în sectorul bugetar, a transmis Agerpres. Așadar, în luna iunie, câștigul salarial mediu net a fost de 4.600de lei, iar în această lună a crescut cu 57 de lei comparativ cu mai 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Câștigul salarial mediu brut a fost 7364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decât în luna mai 2023. Domeniile în care câștigul salarial a înregistrat cele mai mari valori au fost în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, adică 10.862 lei, iar la polul opus, cele mai mici valori s-au înregistrat în hoteluri și restaurante, aproximativ 2.525 lei. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.
„Indicele câştigului salarial real a fost 104,9% în luna iunie 2023 faţă de luna iunie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 100,9% în luna iunie 2023 faţă de luna mai 2023. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,7%, cu 2,0 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2023”, precizează INS.
Nivelul câștigului salarial mediu net a crescut încă din luna iunie 2023 datorită acordării de prime ocazionale, precum prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite, drepturi în natură şi ajutoare bănești, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).
De asemenea, domenii precum editare, extracția cărbunelui superior și inferior s-au dovedit a fi activități cu cele mai consistente creșteri ale câștigului salarial mediu net.
Mai mult, cele mai scăzute valori ale salariului mediu net s-au înregistrat în luna mai 2023 fiind cauzate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare bănești, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.
Așadar, cele mai consistente scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale cu 10,2% și în extracția minereurilor metalifere cu 9,3%.
Alte articole: Veste bună pentru profesori! Data la care intră salariul în luna august