Centrala nucleară de la Doicești i-ar putea pune pe români la adăpost de explozia facturilor la energie. Așadar, fiecare nou megawatt/oră, produs cu ajutorul energiei nucleare, ține cu siguranță țara noastră și flancul estic al NATO departe de șantajul Rusiei.
În acest context, americanii au promis că reactorul nuclear de mici dimensiuni este mai sigur decât centrala de la Fukushima. Tinerii ingineri care ies de pe băncile școlii ar putea fi plătiți cu mii de euro, dacă aleg să lucreze la centrala nucleară de la Doicești.
Camera de control a viitoarei centrale nucleare de la Doicești a fost reprodusă la Politehnică. În acest loc, studenții învață cum să lucreze cu tehnologia de ultimă generație.
„Este primul simulator dinamic din afara SUA. Vor putea să simuleze două accidente Fukushima în același timp și să vadă cum funcționează aparatele, ce fac operatorii, ce nu trebuie să facă. Oferă o pregătire uimitoare. Cheia este ca studenții să învețe ce face mașinăria. Ce se întâmplă dacă este un eveniment sau dacă se produce un cutremur”, precizează John Hopkins, CEO NuScale.
Ai mai putea citi: Salariul plătit cu 1.800 de euro net pe lună. Cum poți câștiga acești bani fără prea mult efort
Tragediile de la Cernobîl sau Fukushima nu se vor repeta la Doicești, asigură John Hopkins, CEO-ul companiei americane care furnizează tehnologia de ultimă generație.
Reactorul de la Doicești se va răci singur. Așadar, pentru siguranța locuitorilor, în jurul reactorului va exista o zonă de urgență. Este vorba despre o arie de 12 hectare, potrivit acestuia.
Energia nucleară va pune capăt exploziei prețurilor din domeniu, dă asigurări directorul Nuclearenergetica, Cosmin Ghiță.
„În primul rând, înseamnă un grid cu o electricitate mai ieftină, mai multă independență cu care nu putem să fim influențați de un șantaj politic al altei țări care deține o anumită sursă”, susțin oficialii.
Reactorul nuclear de la Doicești îi aduce pe tinerii ingineri mai aproape ca niciodată de de venituri la care alți oameni pot doar să viseze. Salariile operatorilor nucleari din România sunt aliniate la nivelul Uniunii Europene.
„Veniturile medii ale companiei sunt unele care generează în continuare interes din partea expaților, noi având chiar în ultima perioadă un influx de personal român întors de la proiecte din Finlanda, din Canada, și vă pot spune că suntem competitivi”, precizează Cosmin Ghiță.
Reactorul nuclear de mici dimensiuni de la Doicești ar urma să livreze primul kilowatt în 2029. Pe lângă energie ieftină și curată, proiectul care acum se naște ar urma să creeze noi locuri de muncă și să aducă dezvoltare. Iar Doicești, o comună care pare să se fi stins odată cu închiderea termocentralei pe cărbuni, ar putea atrage de acum privirile întregii Europe.