- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru românii fără asigurare medicală la stat. Ar putea beneficia de un pachet minim de servicii de sănătate

22 Apr, 16:45 • Adrian Popovici
Românii fără asigurare medicală ar putea beneficia de un pachet minimal de servicii precum prescrierea și eliberarea contraceptivelor hormonale, dar și o alocație de hrană.
Vești bune pentru românii fără asigurare medicală la stat. Ar putea beneficia de un pachet minim de servicii de sănătate

Vești bune pentru românii care nu au asigurare medicală de stat. Mai exact, după cum arată un proiect de ordonanță de urgență, aceștia vor beneficia de un pachet minimal de servicii medicale, de prescrierea şi eliberarea medicamentelor contraceptive hormonale, precum şi de alocaţia de hrană, transmite Agerpres.

După cum arată acest proiect care îi vizează pe românii fără asigurări medicale de stat, mecanismul de decontare a serviciilor medicale pentru persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat ar urma să fie folosit şi în cazul alocaţiei de hrană.

Proiectul de ordonanţă stabilește fapul că românii vor beneficia de activităţi de fizioterapie „cu sau fără contribuţie personală”, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare.

„Asiguraţii beneficiază de activităţi de fizioterapie, stabilite în condiţiile art. 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, pe baza recomandărilor medicale, cu sau fără contribuţie personală, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare”, se arată în proiect.

Vești bune pentru românii fără asigurare medicală!
Vești bune pentru românii fără asigurare medicală!

Te-ar putea interesa și: 2024 aduce inovație medicală: Ce trebuie să știe românii despre noile schimbări la Cardul de Sănătate

Ce modificări ale legii sunt pregătite pe lângă cele legate de românii fără asigurare medicală?

Pe lângă documentul care oferă accesul la îngrijirile necesare românilor fără asigurare medicală, în dezbatere publică a fost depus și un proiect care vizează limitarea prezenței în conducerea Colegiului Medicilor din România pentru specialiștii care fac au funcții de conducere n Ministerul Sănătății sau în alte instituții de stat.

„Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale”, se menţionează în proiectul care îi vizează pe românii cu asigurări medicale.

În plus, noua ordonanță prevede şi instituirea campaniei “Săptămâna conştientizării depresiei post-partum”, perioadă ce va fi marcată în fiecare an, cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie – Ziua europeană de combatere a depresiei, ca activitate în cadrul Programului naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate.

Citește și: Despăgubirile în asigurările de sănătate au crescut cu 27%, în 2023. Românii au accesat servicii medicale în valoare de 458 milioane lei

Urmărește Daily Business pe Google News