- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru românii „țepuiți” de agențiile de turism falimentare. Legea prin care își vor recupera banii de vacanță, în curând pe masa Guvernului

12 Jun, 18:20 • Adrian Popovici
Legea pentru fondul de garantare a vacanțelor va ajunge pe masa guvernului în toamnă. După adoptarea ei, românii care nu au mai mersîn vacanță din cauza falimentului unei agenții de turism își vor primi banii înapoi.
Vești bune pentru românii „țepuiți” de agențiile de turism falimentare. Legea prin care își vor recupera banii de vacanță, în curând pe masa Guvernului

Vești bune pentru românii care vor să-și recupereze banii de la agențiile de turism falimentare. Legea prin care își vor recupera banii de vacanță va fi în curând pe masa Guvernului. Actul normativ pentru înfiinţarea fondurilor de garantare a biletelor de avion şi pachetelor de servicii de călătorie ar putea fi pe masa Guvernului în septembrie, a declarat Alin Burcea, preşedintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), citat de Știrile Pro TV.

După cum explică Alin Burcea, în prezent românii au la dispoziție opțiunea de  asigurări de vacanță. Deși nu critică soluția, subliniază că turiștii pot spera să-şi recupereze 8%, 10%, 15% din bani, niciodată 100%.

„Dacă vom face corect o lege a fondului de garantare în turism, oamenii, în caz de faliment al agenţiei, îşi vor recupera 100% banii. Actul normativ (de înfiinţare a fondurilor de garantare, n.r.) sper să îl avem pe masa premierului în trei luni, undeva în septembrie. Ministerul Economiei, care ne tutelează pe noi, sper să aibă posibilitatea să-i pună prim-ministrului, pe masă, actul normativ în septembrie şi să intre în vigoare în ianuarie”, a explicat Alin Burcea, prezent la un seminar organizat de ANAT.

Vacanța de vară
Vacanța de vară

Te-ar putea interesa și: Anunțul momentul pentru șoferii care merg în vacanță! Ce trebuie să facă înainte de a pleca la drum

Cum își vor primii banii înapoi românii care nu au mai mers în vacanță?

Alin Burcea explică modul în care va funcționa fondul de garantare pentru banii plătiți de turiști către agențiile de turism. La început, când fondul nu dispune de resurse financiare, este necesar sprijinul guvernului pentru alocarea unor sume inițiale. Această măsură este crucială pentru a pune bazele fondului, asigurându-se astfel că există o rezervă financiară disponibilă din start.

După înființarea fondului, toate agențiile de turism vor contribui cu o sumă de bani. Această contribuție poate fi stabilită fie ca o sumă fixă, fie ca un procent din încasările agenției, de exemplu 0,3% din încasări, similar cu modelul german. Scopul acestei contribuții este de a crea un fond suficient de mare pentru a acoperi eventualele pierderi financiare ale turiștilor care ar fi vrut să meargă în vacanță în cazul falimentului unei agenții de turism.

Fondul pentru garantarea banilor oferiți de românii care merg în vacanță va fi gestionat de Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor (FNGCIMM), care va administra banii colectați și va asigura plățile către turiști în caz de faliment al agențiilor. FNGCIMM va monitoriza situația financiară a agențiilor și va interveni prompt pentru a despăgubi turiștii afectați, asigurând astfel o protecție financiară robustă.

În plus, va exista și un fond de garantare special pentru biletele de avion luate de cei care merg în vacanță. În acest caz, un euro va fi colectat de la fiecare bilet de avion vândut prin aeroporturi, creând astfel un fond destinat despăgubirii pasagerilor în caz de faliment al companiilor aeriene care operează în România. Această măsură este menită să asigure că nimeni nu va pierde bani din cauza insolvenței companiilor aeriene.

Citește și: Anunțul momentul pentru șoferii care merg în vacanță! Ce trebuie să facă înainte de a pleca la drum