Vești bune pentru șoferi! ANAF deschide o nouă perioadă de restituire a taxei auto pentru persoanele care au făcut acest lucru în etapa 2017, a transmis realitatea.net.
Așadar, conform normelor publicate în Ordinul ministrului Mediului nr. 868/2023 din Monitorul Oficial, solicitările privind restituirea taxei auto precum și recuperarea dobânzii aferente vor fi depuse la unul din oficiile Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Cine vrea să solicite restituirea taxei va trebui să completeze modelul cererii tip care este disponibilă din noiembrie 2022. Așadar, șoferii completează cererea cu datele contului bancar, datele de identificare ale plătitorului și ale mașinii, marca, tipul, numărul de înmatriculare și de identificare.
Această regulă nu se aplică mașinilor care nu au fost înmatriculate sau transmiterea dreptului de proprietate nu s-a efectuat. Dacă se întâmpină acest caz, cererea se va face cu numărul de înmatriculare al autoturismului la data efectuării plății.
Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de maxim 45 de zile de la data înregistrării. Ulterior, persoanele în cauză vor primi rezultatul, apoi banii se vor livra către conturile precizate în cerere.
Dacă ANAF-ul nu poate identifica informațiile menționate în cererea tip completată, va emite în scris persoanei în cauză, în termen de 60 de zile, o înștiințare prin care se cer actele necesare. Cererea va fi respinsă de către ANAF, doar în cazul nu sunt trimise actele necesare.
În privința formulei de calcul a dobânzii aferente, ANAF, după ce va restitui suma datorată fără penalități, potrivit legislației în vigoare are la dispoziție cel mult 15 zile pentru identificarea sumei datorate din dobânzi. Astfel, se va calcula perioada cuprinsă între data perceperii taxei și data restituirii propriu-zise, suma rezultată se va înmulți cu 0,02%/zi, coeficient care reprezintă nivelul dobânzii.
În noul mecanism publicat în Monitorul Oficial sunt cuprinse următoarele tipuri de taxe:
- „taxa specială pentru autovehicule și autoturisme prevăzută în vechiul Cod Fiscal;
- taxa pe poluare pentru autovehicule inclusă în OUG 50/2008;
- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012)
- timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013)”, potrivit sursei citate.
Alte articole: Înmatriculări auto 2023. Ce documente sunt necesare și care sunt taxele