Potrivit directorului general al CNAIR, Cristian Pistol, șoferii vor putea circula pe Transalpina începând de vineri dimineață, de la ora 08.00, însă doar în anumite condiții.
„Comisia care a efectuat astăzi revizia specială a stabilit că drumul poate fi deschis în bune condiţii între Rânca şi Obârşia Lotrului (km 34+800 – km 59+800) în următoarele condiţii: între orele 8⁰⁰-18⁰⁰, viteza maximă de deplasare 30 km/h, numai pentru autoturismele cu MTMA de maximum 3,5 tone”, a scris Cristian Pistol pe Facebook.
Directorul CNAIR insistă pe respectarea regulilor impuse pentru evitarea incidentelor nedorite, ținând cont de specificul drumului montan aflat la mare altitudine.
Tronsonul din DN 67 C, cuprins între Rânca și Obârșia Lotului, este închis din toamna anului trecut. Drumarii au anunțat că acum șoseaua este deszăpezită integral și are montate indicatoare rutiere.
Transalpina nu a avut până acum un program fix de deschidere sau închidere, totul depinde de depunerea zăpezii și momentul când se topește. De regulă, pe porțiunea Obârșia Lotrului – Rânca zăpada persistă de obicei din luna noiembrie până în luna iunie.
Transalpina e printre cele mai spectaculoase șosele din România sau chiar Europa. Traversează Munții Parâng de la sud la nord, pe teritoriul județelor Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Practic, drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba.
Mulți spun că șoseaua Transalpina a fost construită de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, alții că a fost construită de nemți, în perioada Primului Război Mondial, din motive militare, dar că a fost folosită foarte puțin.
Ulterior a fost reconstruită în perioada interbelică și a fost dată în folosință în 1935, fiind inaugurată de regele Carol al II-lea. Tocmai de aceea i se mai spune și „Drumul Regelui”.