Drumul spre Grecia devine mai scurt și va permite accesul turiștilor în alte opt țări balcanice. Autoritățile de la Atena spun că acest tronson este continuarea Drumului Ionic de la Ioannina până la granița greco-albaneză în zona Kakavia, traversând prefectura Ioannina.
Această axă este considerată cea mai vestică axă verticală a Autostrăzii Egnatia și face parte din rețeaua de transport transeuropeană a țării.
Ministrul elen al Transporturilor a subliniat că acesta este un proiect de o importanță deosebită pentru regiunea Epir din vestul Greciei, dar și sud-estul Europei, întrucât urmează să îmbunătățească perspectivele dintre Grecia și țările din sud-vestul Balcanilor, în domeniile transportului, comerțului, turismului și logisticii, scrie ziare.com.
Astfel, autoritățile sunt convinse că noua axă rutieră va îmbunătăți condițiile de trafic în orașul Ioannina prin devierea încărcăturilor hiperlocale de pe Centura Ioannina, în timp ce legătura cu Zona Industrială va permite canalizarea traficului greu în rețeaua de autostrăzi.
De asemenea, beneficiile importante ale axei rutiere „Ioannina – Kalpaki – Kakavia” includ și serviciul aeroportului Ioannina, precum și volumul principal de trafic dintre Albania – Grecia, deoarece continuarea drumului după Kakavia deservește zonele de coastă ale Albaniei și Tirana, locuri spre care se îndreaptă în fiecare sezon estival mii de turiști, printre care și mulți români.Reamintim că Ioannina-Kakavia face parte din „Coridorul Albastru”, o autostradă de 1.500 km care se va întinde din nordul Italiei până la Kalamata, traversând în total 8 țări: Albania, Bosnia-Herțegovina, Croația, Grecia, Italia, Muntenegru, Serbia și Slovenia.
Pe insula Antikythera din Grecia, autoritățile oferă aproximativ 23.000 de euro persoanelor care doresc să se stabilească aici, într-un efort de a atrage mai mulți locuitori. În prezent, pe insulă există doar 24 de locuitori. Insula are un magazin, un hostel și un Airbnb.
Grecia este una din tarile mediteraneene care continua sa atraga turisti din intreaga lume datorita frumusetii sale naturale si a istoriei bogate. Insa, in ultima perioada, tara a inceput sa isi puna la lucru cele mai creative strategii pentru a atrage vizitatorii sa stea mai mult timp, dacă se poate pentru restul vieții. In acest sens, una dintre cele mai recente initiative îndeamnă oameni să se mute pe o insulă și ofera casa, pământ si 500 de euro lunar familiilor care sunt pregatite să rămână acolo.
Antikythera este insula grecească care ar plăti în jur de 23 de mii de euro pentru a atrage locuitori. Cei care se mută vor avea în jur de 500 de euro pe lună timp de trei ani, o casă și o bucată de pământ pe care o pot cultiva pentru a începe o nouă viață.
„Avem nevoie de familii tinere, pentru a face Antikythera (Grecia ) vie și plină de copii”, a declarat președintele insulei, Andreas Harhalakis, pentru ziarul Iefimerida.gr.
Situată în Marea Egee, la jumătatea distanței dintre Creta și continent, insula este un loc frumos, nealterat, cu plaje virgine, trasee de drumeții și peșteri ascunse pe care le poți explora. Un loc unde te poți muta în liniște. Este un zbor de 45 de minute de la Atena, două ore cu feribotul din Creta și patru de pe continent.
În prezent, pe insulă există doar 24 de locuitori. Insula din Grecia are un magazin, un hostel și un Airbnb, dar nu există bănci sau bancomate, relatează presa italiană.
Autoritățile locale din Grecia spun că insula din paradisul Marii Egee poate fi populată doar de către familiile tinere, care au cel puțin trei copii. Pe lângă oferta de teren gratis și alimente, consiliul local al insulei Antikythera promite și locuri de muncă, scrie Știri Diaspora.
Barca ce transportă alimente și gaze pe insulă nu poate acosta când marea este agitată, lucru care se întâmplă adesea iarna. Cu toate acestea, această insulă nu este singurul loc din Grecia care oferă un stimulent financiar pentru repopulare. În Elveția, de exemplu, există un sat în care se oferă 50 de mii de euro pentru a încuraja oamenii să se mute.
Citește și Oportunități de export de energie: România se alătură culoarului verde Grecia-Polonia