Categoria de persoane care vor plăti facturi cu 50% mai mici la energia electrică. Acest lucru se datorează unei legi mai vechi adoptată încă din anul 1996 şi care ar urma să fie pusă în aplicare încă din acest an, potrivit Antena3CNN.
Citește și Vești noi despre facturile românilor! Se anunță schimbări majore
În urmă cu ceva timp, autoritățile din Alba au avut un dialog cu reprezentanții companiei Electrica Furnizare, care au analizat solicitările transmise prin intermediul a 21 de UAT- uri din judeţul lor și au ajuns la concluzia în peste 87,53% din locurile de consum analizate se poate acorda reducerea de 50%.
Din locurile de consum analizate, Electrica Furnizare SA a declarat 12,47% neconforme, iar în acest sens a fost demarat un dialog cu primăriile pentru aducerea la conformitate.
În răspunsul transmis Instituţiei Prefectului, Electrica Furnizare a mai menţionat că, în contextul modificărilor legislative cu privire la măsurile de sprijin aplicate clienţilor de energie electrică, a trebuit să facă dezvoltări semnificative ale sistemului informatic de facturare, care să permită evidenţierea beneficiilor acordate consumatorilor.
Aceste beneficii se vor reflecta în facturi după actualizarea sistemului informatic.
„Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, în colaborare cu UAT-uri din Munţii Apuseni, va monitoriza în continuare cu atenţie modul în care Electrica Furnizare SA, dar şi alţi furnizori de energie electrică, vor aplica reducerea de 50% şi solicită cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni care au contracte de furnizare a energiei electrice cu alţi furnizori să transmită prin intermediul UAT-urilor în care domiciliază sau lucrează dacă întâmpină probleme în acordarea acestui beneficiu legal”, se precizează într-un comunicat al instituției, potrivit adevarul.ro.
Astfel, în urma acestor demersuri, peste 60.000 de locuitori ar urma să beneficieze de acest avantaj deosebit de important din punct de vedere financiar.
Mai mult, această lege se aplică și în cazul localităților din Apuseni aflate în județele Hunedoara, Bihor și Cluj. Totodată, în legea din 1996 sunt incluși și locuitorii din Delta Dunării.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că a modificat regulamentul de furnizare a energiei electrice pentru clienţii finali, care întăresc drepturile acestora în scopul de a completa măsurile de protecție.
Proiectul ANRE propune o serie de modificări dar și completarea anumitor prevederi deja existente și introducerea unora noi. Printre acestea se enumeră:
ANRE simplifică și informațiile din factura la energie electrică. În acest sens, conform noului regulament, cele mai relevante elemente care vor fi cuprinse în viitoarele facturi ale clienților finali sunt următoarele:
Citește și Facturi la încălzire cu 90% mai mici. Cum şi-a câştigat o comună din Arad independenţa energetică