Fabrica de Zahăr Luduș are o șansă uriașă să fie salvată. Teodor Aflat a spus că la finalul lunii ianuarie va fi semnat contractul de vânzare-cumpărare.
„Cred că mulți dintre dumneavoastră ați citit, ați văzut știrile care au circulat tot anul 2022 că ne zbatem un grup de fermieri să stopăm de la dezmembrare sau de la distrugere fabrica de zahăr de la Luduș. Vă spun că minunea s-a întâmplat. Ieri (n .red. – 9 ianuarie 2023) ne-am întâlnit cu boardul fabricii de zahăr, adică cu directorii și cu reprezentantul Grupului Tereos, și am discutat tranșant.
În 17 ianuarie vom avea o întâlnire între avocații părții române cu cei ai părții franceze, urmând ca în 30 ianuarie să semnăm contractul de vânzare-cumpărare”, a declarat Teodor Aflat, la 10 ianuarie 2023, cu prilejul unui simpozion organizat de Dafcochim Agro în Egerszalók (Ungaria), conform publicației Zi-de-zi.
Fermierul a mai precizat că se dorește diminuarea importului de zahăr din România, iar pe rafturi să se vadă că sunt produse românești.
„Vă rog mult pe cei care ani de zile ați cultivat sfeclă, ar fi pe mare importanță și de mare interes pentru noi care ne-am zbătut să salvăm fabrica, ca și în anul 2023 să crească suprafața culturii de sfeclă de zahăr, mai ales că n-o să mai avem o multinațională, ci de data aceasta profitul va fi la români. Vrem să fie transparență de la preluarea sfeclei până la vânzarea zahărului.
Bineînțeles, investiția e destul de mare, riscurile pe care ni le-am asumat un grup de cultivatori sunt destul de mari. Vrem să diminuăm importul de zahăr din România și pe rafturi să se vadă că e produs românesc”, a mai spus fermierul.
Agricultorii au căutat sprijin din partea Ministerului Agriculturii și a premierului Ciucă pentru preluarea fabricii. Guvernul României a emis un memorandum în acest sens.
„În măsura în care Fabrica de Zahăr Luduș poate fi încadrată în categoria firmelor în dificultate, aceasta poate beneficia de ajutor de stat pentru salvare și/sau restructurare în temeiul Orientărilor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate (”Orientări”).
În baza regulamentului european se poate acorda ajutor de salvare și/sau restructurare.
Ajutorul pentru salvare este, prin natura sa, o asistență urgentă temporară. Obiectivul său principal este de a face posibilă menținerea pe linia de plutire a unei întreprinderi aflate în dificultate pe durata scurtei perioade necesare pentru elaborarea unui plan de restructurare sau de lichidare.
(…) potrivit acestor reglementări, ajutoarele de stat pentru salvarea și/sau restructurarea firmelor în dificultate pot fi acordate numai după notificarea acestora la Comisia Europeană și autorizarea acestuia de către forul european”, se arată în Memorandumul cu tema „Susținerea de către Guvernul României a operatorilor din industria de procesare a sfeclei de zahăr”, emis de Guvernul României, la 17 noiembrie 2022.