Casa Națională de Pensii a început distribuirea deciziilor de recalculare în toată țara, marcând un pas crucial în implementarea noii Legi a pensiilor. Anunțul că deciziile vor începe să fie expediate după data de 10 iulie a venit ca o veste așteptată pentru milioanele de pensionari din România, care acum vor avea ocazia să afle noile valori ale pensiilor lor, transmite Știri pe surse.
Informațiile furnizate de surse din sistemul de pensii subliniază că peste 98% din dosarele de pensii sunt deja prelucrate pentru recalcularea din 1 septembrie. Aceasta înseamnă că pensionarii pot fi siguri că noile sume ale pensiilor lor, recalibrate conform prevederilor Legii 360/2023, vor fi aplicate începând cu luna septembrie.
Deciziile de recalculare, după cum specifică Casa Națională de Pensii, au fost distribuite către toate Casele de Pensii din țară, iar modelul lor a fost publicat în Monitorul Oficial. Aceste documente oferă pensionarilor informații detaliate despre punctajul acumulat, numărul de puncte stabilite, valoarea pensiei recalculată și modul în care aceasta a fost determinată.
Pentru a asigura că fiecare pensionar primește decizia de recalculare, acestea vor fi trimise prin Poșta Română, iar beneficiarii vor trebui să confirme primirea lor. În cazul în care nu vor fi găsiți acasă, deciziile pot fi ridicate de la oficiile poștale sau ulterior de la casele de pensii.
Te-ar putea interesa și: Recalculare pensii 2024. Ce trebuie să facă pensionarii dacă poștașii nu îi găsesc la domiciliu cu noul talon
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a subliniat importanța noii legi, precizând că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Mai mult, pentru cei cu un stagiu de cotizare de peste 40 de ani, creșterile pot ajunge până la 80%-90%, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă pentru mulți pensionari.
„Mai mult de trei milioane de oameni vor fi (cu majorări ale pensiei – n.r.), pentru că practic, punctele de stabilitate vor aduce acel plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față. Este un plus pe care noi îl acordăm pensionarilor care au un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani.
Vor fi mulți pensionari care în momentul de față sunt în zona indemnizației social şi care vor ieși din această zonă. Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80%-90%”, a explicat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.
Citește și: Eroare majoră la recalcularea pensiilor. Românii sunt obligați să plătească sume mari