Anumiți români vor avea de câştigat dublu după majorarea pensiilor, potrivit unor calcule făcute după noua lege a pensiilor.
De exemplu, un român care în prezent are o pensie de 1.125 de lei şi un stagiu de cotizare de 36 de ani, va primi după majorarea din septembrie 112%, arată calculele făcute de prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar, duminică, la Antena 3 CNN.
Pensionarul din exemplul nostru are pensie de 1.125 în decembrie şi un stagiu de cotizare contributiv de 36 de ani.
„Are pensia minimă şi, probabil, tot cu salariul minim a funcţionat”, a spus prof. Anton Hadăr.
Pornind de la pensia de 1.125 de lei care există în prezent, pensionarul va primi în ianuarie, după indexarea cu 13,8%, suma de 1.281 de lei.
Apoi, după majorarea din septembrie, pensionarul român din exemplul de mai sus va avea o pensie de 2.340 de lei, ceea ce înseamnă o majorare de 112,14%. Astfel, în acest caz, vorbim de o dublare a pensiei.
După cei 36 de ani de cotizare, pensionarul are 21,62745 puncte realizate.
„În plus, el a mai primit 580 de lei puncte-bonus, pe lângă noua formulă de pensii. Probabil s-a pensionat într-un moment nefavorabil”, a explicat prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar.
Te-ar putea interesa și: Jobul de technical account manager în România. Cum să câștigi simplu 1500 de euro net pe lună
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șoaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.
Vezi și: Se dau bani de la 1 ianuarie. Cine primește o nouă formă de sprijin