Vești mai puțin bune pentru bugetele românilor! Creditele în euro ar putea fi majorate din nou. Se așteaptă decizia BCE în ședința care va stabili noua rată a dobânzii-cheie, a informat observatornews.ro.
Citește și: Românii trebuie să știe asta. Când vor scădea prețurile pentru locuințe și când se vor ieftini creditele
Economiștii preconizează că în luna iulie se va înregistra cel mai mare cost în privința împrumuturilor în euro. Mai mult, unii economiști estimează ca BCE să majoreze dobânda de referință cu 25 de puncte procentuale, așadar facilitatea de creditare să ajungă la 4,25%, iar alții consideră că vor fi două majorări în acest an.
Măsura a fost luată în urma inflației care în zona euro este în continuare ridicată de 6%, comparativ de ținta propusă de 2%. Reprezentanții Băncii Centrale americane au transmis că ar putea exista două majorări în anul curent, ceea ce va influența și celelalte piețe. Rămâne, însă, de văzut ce decizie va lua BCE, în această după-amiază.
Creditarea în valută a ajuns la o creștere anuală de peste 30% la final de T1/2023, de 10 ori mai mare decât viteza creditării în lei. Există semnale că Banca Centrală Europeană (BCE) şi FED (Rezerva Federală; SUA) vor mai majora dobânzile, astfel că trebuie să fie atenți cei care se reped să ia acum credite în valută, considerându-le mai ieftine, atenționează Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
„BCE şi FED, aceste două institituţii, ca şi Banca Angliei, vor mai creşte dobânzile. Este o atenţionare pe care trebuie să o fac pentru cei care se reped acum să ia credite în valută, considerând că sunt mai ieftine. Dobânzile atât la euro, cât şi dolar vor mai creşte”, a atenţionat vineri guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
În prezent, dobânda de referinţă a BCE este de 3,25%, în SUA dobânda a fost dusă de FED la 5%. În acest sens, Marea Britanie este de 4,25%. În România, în lupta cu inflaţia BNR a majorat dobânda-cheie de nouă ori, până la 7%, iar la ultimele trei şedinţe de politică monetară din 2023 nivelul a fost menţinut. Inflaţia este aşteptată să coboare la 7,1% la finalul anului. Creditarea în valută a accelerat, în timp ce finanţările în lei au frânat după creşterea dobânzilor. Creditarea totală în valută a ajuns la un ritm anual de creştere de peste 30% la final de T1/2023, de 10 ori mai mare decât viteza creditării în lei. Creditele corporate în valută au avut un plus de 47%.