Românii care dispun de un salariu minim pe economie vor avea parte de o lovitură puternică. Este posibil ca venitul lor să scadă cu 83 de lei, din luna ianurie. Acest lucru este posibil din cauza faptului că, la final de an, expiră măsura celor 200 de lei neimpozabili. Astfel, se au în vedere cei care primesc cel mai mic venit pe economie. Acest lucru semnifică o pierdere de jumătate din majorarea salariului minim care a intrat în vigoare în octombrie.
Ai putea fi interesat și de: Angajări 2023. Jobul ideal, cu salariu de 38.000 de lei, stres redus şi muncă de acasă Care sunt cerinţele
Anul viitor ar putea să semnaleze o reducere netă a venitului minim pe economie. Astfel, cei care sunt încadrați în minimul pe economie ar putea să primească cu 83 de lei mai puțin în mână, pentru că într-o lună va expira măsura celor 200 de lei netaxați.
„Dacă nu se va lua nicio măsură de la 1 ianuarie, pentru cei pe salariul minim, vor avea un net mai mic. Urmează să avem un Consiliu în care să hotărâm ce facem cu salariul minim și cât putem să-l creștem. Deci măsura cu 200 de lei creează discriminări. Și cred că măsura corectă ar fi să crească salariul minim pentru salariați.”, a declarat Mircea Burlacu – Blocul Național Sindical, conform Digi24.
Mai mult decât atât, au fost multiple discuții între Guvern cu sindicatele și patronatele pentru a putea găsi o soluție. O propunere a fost ca acesta să crească din nou astfel încât să se compenseze eliminarea măsurii celor 200 de lei neimpozabili.
„La ultimul consiliu s-a pus în discuție această variantă cu care noi nu am fost de acord. Într-un an ar fi cea de a patra creștere a salariului minim și ar fi dezastru pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri, pentru cei mici. Nu poate suporta mediul de afaceri încă o creștere doar pentru ca statul să încaseze niște bani.”, a comunicat Sterica Fudulea – Consiliul IMM-urilor, conform sursei citate anterior.
De la început de an am putea reveni la venitul minim diferențiat în funcție de domeniu de activitate. Dar, orice decizie s-ar lua, tot Executivul va fi principalul câștigător.
„Anul viitor vom avea mai multe runde de alegeri, este o măsură pentru Guvern atât pentru a crește salariile în economie, cât și de a crește încasările la buget. Aceasta va fi măsura folosită în contextul electoral și a crește și salariile către o mare parte din forța de muncă. Peste 30% lucrează pe minimul pe economie.”, a declarat Adrian Codirlașu – analist financiar CFA, conform celei citate.
Ultima creștere a salariului minim a fost făcută în luna octombrie 2023 cu 300 de lei brut.
Ai putea fi interesat și de: Salariu de 4.400 de euro pentru șoferii de autobuz! Anunțul de angajare care a șocat internetul