Guvernul României a adoptat o hotărâre ce prevede majorarea cu 50% pentru indemnizația de creștere a copilului pentru părinții care au în îngrijire gemeni, tripleți sau multipleți, conform surselor Monden.ro.
Astfel, actul legislativ a fost pus în aplicare la sfârșitul lunii septembrie, marcând un pas important în susținerea familiilor cu mai mulți copii născuți simultan.
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), aflată sub tutela Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), a adus la cunoștință publicului decizia de majorare de 50% pentru indemnizația părinților de gemeni, tripleți și multipleți. Conform datelor furnizate de ANPIS, în România, există un total de 2.188 de familii care se încadrează în această categorie, având în total 4.404 gemeni sau tripleți.
Așadar, aceste familii vor beneficia de o majorare cu 50% a indemnizației, fără a fi nevoite să depună o nouă cerere. Majorările se vor aplica automat, iar părinții vor observa această schimbare începând cu plățile efectuate în luna noiembrie 2023, pentru luna octombrie.
O altă prevedere semnificativă este aceea că, în situația în care în timpul beneficiarii indemnizației pentru un copil, părinții nasc un alt copil, aceștia vor beneficia de aceeași majorare. În acest caz, Guvernul României vine în sprijinul părinților și îi încurajează să nu renunțe la drepturile lor, indiferent de situație.
Te-ar putea interesa și: Politica supermarketurilor se schimbă. Ce trebuie să știe părinții atunci când pășesc în supermarket cu copiii!
Decizia Guvernului României vine în contextul unei inițiative mai ample la nivel european. Prin această decizie de a majora indemnizația se transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19, care are ca scop principal echilibrarea vieții profesionale cu cea privată a părinților și îngrijitorilor. Aceasta are în vedere o repartizare echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei.
Mai mult de atât, prin această directivă se vrea realizarea unui echilibru potrivit între responsabilitățile profesionale și cele familiale, dar și încurajarea părinților să beneficieze de drepturile lor. Spre exemplu, dacă la început unul dintre părinți nu a solicitat concediu pentru creșterea copilului, acesta va avea posibilitatea să își exercite acest drept ulterior.
Decizia de față reprezintă un pas înainte în susținerea familiilor din România și în alinierea țării noastre la standardele și valorile europene în ceea ce privește protecția și venirea în ajutorul părinților.