Pensionarii români asigurați, care doresc să se recupereze în stațiunile balneare cu bilet gratuit sau subvenționat de tratament, pot deja să depună cereri la casa teritorială de pensii. Începând cu anul 2024, în lista beneficiarilor a fost inclusă o nouă categorie, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.
Caselor teritoriale de pensii le-a fost repartizată deja prima serie de bilete de tratament din anul curent. Pentru distribuirea acestora către beneficiari, casele teritoriale au anunțat că doritorii se pot prezenta pur și simplu la ghișeu, având la ei cererea completată, dar și documentele necesare, regula de acordare pentru această primă serie fiind „primul venit, primul servit”.
Ai mai putea fi interesat și de: Ministerul Educaţiei, dezbatere privind proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământ. Cei în vârstă de 6 ani sunt încadrați obligatoriu în ciclul primar
Există o mare probabilitate ca lucrurile să se schimbe începând cu seria a doua, atunci când se vor aplica noile criterii de acordare, aprobate în cursul lunii ianuarie 2024 prin ordin al președintelului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
În acest an se înregistrează și o noutate în criteriile de acordare, printre beneficiari fiind cuprinși și soțul/soția asiguratului/pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/pensionar al sistemului public. Această măsură ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, odată cu aplicarea noii legi a pensiilor.
„Soții sau soțiile asiguraților sau pensionarilor sistemului public, care nu au dreptul la bilet de tratament în nume propriu pot beneficia de bilet numai dacă însoțesc titularii de drept la tratament balnear și dacă nu se încadrează în categoria pensionarilorsau a asiguraților prevăzuți la art. 6 din legea nr. 360/2023”, este notat la punctul D.2.8. din ordinul privind criteriile de acordare.
Această nouă categorie de beneficiari are în schimb obligația să plătească integral costul biletului, care este cel mai scump bilet pentru o durată de 16 zile și include cazare, masă și tratament, ajungând la suma de aproximativ 3.000 lei (2.968 lei).
Vezi mai multe știri: Afacerea care a cunoscut un real succes în mediul rural, în utlimii 3 ani. Îmbină utilul cu plăcutul și aduce venituri frumoase