- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești noi pentru pensionari! Prin noua reformă, pensiile românilor vor crește. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice: „Nu există cale de întoarcere”

22 Apr, 15:53 • Lupu Alexandra
Casa Națională de Pensii a făcut anunțul! Românii vor primi pensii mai mari, odată cu noua reformă.
Vești noi pentru pensionari! Prin noua reformă, pensiile românilor vor crește. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice: „Nu există cale de întoarcere”

Vești excelente pentru pensionari! Noua reformă aduce schimbări majore: mai exact, pensiile vor crește. Așa cum relatează bugetul.ro, șeful Casei Naționale de Pensii Publice a confirmat că „nu există cale de întoarcere”.

Cresc pensiile românilor

Daniel Baciu aduce vești bune pentru pensionari. Concret, președintele CNPP a confirmat că, prin noua reformă, pensiile românilor vor crește. Reprezentantul a precizat că „în urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea”, iar „pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”.

Baciu a declarat public că instituția face toate eforturile necesare pentru noua reformă. Mai mult decât atât, șeful CNPP a menționat că, cât de curând, noua reformă așteptată de milioane de pensionari va avea loc prin noul act normativ.

Baciu a precizat că procesul de evaluare al recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată este unul premergător, având în vedere că personalul responsabil a analizat deja 75% din documente. Președintele CNPP speră ca până la finalul lui august sau începutul lunii septembrie să se finalizeze procesul de evaluare.

„În ciuda a tot ce se discută în spațiul public, această recalculare va fi și credeți-mă că facem toate eforturile. (…) Acest proces este ireversibil si se va întâmpla. (…) Nu exista cale de întoarcere și sunt convins că reforma aceasta pe care toată lumea o așteaptă în sistemul public de pensie va avea loc cat de curând prin noul act normativ.

Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii. (…) Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din nr total de dosare pe care le au de evaluat (…)

Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizam acest proces de evaluare, care este foarte important”, afirmă Baciu.

Citește și: Statul va reține bani de la pensionari. Cine rămâne cu mai puține venituri

Cresc pensiile românilor
Cresc pensiile românilor

În ceea ce privește recalcularea, președintele CNPP precizează că acest lucru se va face doar după ce toate dosarele vor fi evaluate. Mai mult decât atât, Baciu menționează că nicio pensie nu va scădea. Reprezentantul a confirmat că urmărește să ajusteze toate indemnizațiile, pentru a elimina inechitățile din sistemul public de pensii, referindu-se în mod special că a fost modificată legea de foarte multe ori.

„Urmărim doua lucruri foarte importante, în primul rând corectăm toate dosarele aflate in plata, separam stagiile de cotizare contributive si necontributive, pentru că noul act normative va avea o nouă componentă de contributivitate față de ce avem în prezent. (…)

Avem deja angajați, o mie de oameni lucrează special pentru aceasta operațiune. În momentul de față numărul total de dosare de evaluat este undeva la 4,7 milioane și ne apropiem de 3,5 milioane de dosare evaluate. Recalcularea se va face după ce vom avea toate aceste dosare evaluate.

În urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea. Noi urmărim să ajustăm aceste pensii pentru că de-a lungul timpului s-a creat o serie de inechități în sistemul public de pensii si aici mă refer in special la faptul că actuala lege a fost modificată de foarte multe ori în ultimul timp și avem persoane aflate în plată care au calculată pensia pe diferite acte normative de a lungul timpului, astfel încât la aceeași contributivitate, practice la același nr. de puncte exista cuantumuri de pensie diferite”, afirmă Baciu.

În cele din urmă, președintele CNPP precizează că noul act normativ are în vedere reajustarea pensiilor. Astfel, indemnizațiile care au o valoare inferioară vor ajunge la nivelul celor care au un cuantum mai mare, dacă numărul de puncte este același. În ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare, Baciu afirmă că acest lucru se va întâmpla, însă nu abrupt, ci pe o perioadă de eșalonare.

„Noul act normativ exact asta urmărește, să reajusteze pensiile, pe același număr de puncte să avem același cuantum de pensie pe aceeași contributivitate să avem aceeași pensie în plată. Pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare (…)

Daca vorbim de o persoana care deja a atins vârsta de 65 de ani si a contribuit la sistemul public cu stagiul complet de cotizare si daca ii permite sănătatea si se simte în putere să mai lucreze, nu văd de ce nu ar putea sa o facă. Este un jalon în PNRR ca vârsta de pensionare să se egalizeze intre femei si bărbați si lucrul acesta se va întâmpla, dar nu abrupt, ci pe o perioadă de eșalonare până în anul 2035”, a declarat Daniel Baciu.

Te-ar putea interesa și: Vești noi pentru pensionari. Se apropie data-limită până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime în muncă. Ce acte trebuie să depui

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...