Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a inițiat joi un proiect de ordin, conform căruia, lista cu cele mai mari companii urmează să fie redusă, începând cu data de 1 iulie 2024, cu peste 1.000 de poziții. Autoritățile au luat această decizie pentru optimizarea activității de administrare a marilor contribuabili și vine după ce ANAF tocmai făcuse o reclasificare aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, conform bugetul.ro.
Specialiștii ANAF au întocmit o analiză privind activitatea fiscală a celor mai mari contribuabili, din perspectiva identificării cât mai corecte a eșantionului agenților economici cu cea mai mare importanță fiscală. În urma acestei analize s-a observat necesitatea scăderii numărului de mari contribuabili, acest lucru fiind făcut în funcție de criteriul de bază agregat, raportat la ponderea acestora în veniturile bugetare declarate.
Prin acest proiect de ordin se reglementează predarea de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili către administrațiile județene ale finanțelor publice, respectiv către Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii București, a unui număr de 1.000 de contribuabili, având în vedere criteriul de bază agregat. Astfel, de la 1 iulie 2024, 1.064 de contribuabili nu se vor mai afla în administrarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Din acest total, administrațiile județene ale finanțelor publice vor primi în administrare 676 de contribuabili mijlocii, iar Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii București va primi 388 de contribuabili mijlocii.
Te-ar putea interesa și:Concedieri fără precedent la una dintre cele mai mari firme de curierat. Peste 12.000 de oameni urmează să rămână şomeri
Cele peste o mie de companii care vor fi trecute în lista celor mijlocii, au un aport destul de scăzut la bugetul statului, acesta fiind motivul pentru care vor fi mutate altor administrații, iar Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili va putea să se concentreze mai bine pe administrarea companiilor ce rămân pe lista celor mari.
Inițiatorii proiectului spun că sumele declarate în anul 2022 de către contribuabilii ce se află în administrarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, începând cu 1 ianuarie 2024, reprezintă 51,22% din sumele declarate la nivel național. Cei mai mari 1.424 de mari contribuabili dețin o pondere de 46,42% din sumele declarate la nivel național, iar cei care nu vor mai avea calitatea de mare contribuabil reprezintă doar 4,8% din aceste sume.
Companiile care vor fi scoase din categoria de mare contribuabil au o pondere redusă a sumelor declarate bugetului general consolidat. Totuși, și pentru aceștia există o veste bună. Cei 676 de contribuabili ce vor fi administrați de filialele județene ale finanțelor publice drept contribuabili mijlocii, vor face deplasarea la sediul organului fiscal din județul din care face parte, nefiind obligați să mai facă deplasarea la sediul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din București, scrie sursa citată.
Vezi și: Ajutorul de șomaj în 2024. De ce acte ai nevoie ca să beneficiezi de sprijin