- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru bugetari. ”Ordonanța-trenulețul” îngheață salariile, sporurile și angajările din 1 ianuarie 2025

20 Dec, 13:00 • Bruma Loredana
Noul an vine cu vești proaste pentru bugetari. Guvernul a elaborat așa-numita Ordonanță-trenuleț, care îngheață salariile, sporurile și angajările la stat din 1 ianuarie 2025.
Vești proaste pentru bugetari. ”Ordonanța-trenulețul” îngheață salariile, sporurile și angajările din 1 ianuarie 2025

Vești proaste pentru bugetari. Așa numita Ordonanță-trenuleț stabilește baza pentru Legea bugetului de stat aferentă anului 2025. Din păcate, pentru angajații la stat noul an nu se anunță deloc unul bun.

Vești proaste pentru bugetari. „Ordonanța-trenulețul” lovește angajații la stat

Conform Ordonanței-trenuleț, veniturile salariale ale bugetarilor vor rămâne la nivelul din luna decembrie 2024, până la adoptarea cadrului fiscal. De asemenea, și angajările la stat vor fi suspendate. Mai concret, nicio majorare salarială planificată pentru 1 ianuarie 2025 nu va mai fi aplicată până când nu intră în vigoare Legea Bugetului.

Documentul este încă în lucru și mai pot apărea modificări până la momentul aprobării, scrie newsweek.ro. 

Citește și Agenția Fitch menține ratingul Bucureștiului la nivelul A. Nicușor Dan: „Această evaluare reflectă stabilitatea financiară a Capitalei și seriozitatea administrației locale”

”Art. I –
(1) Prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (1), ale art. 12 alin. (2) și ale art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și

completările ulterioare, majorările salariale de care beneficiază personalul salarizat potrivit prevederilor acestei legi se stabilesc prin legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025.

(2) Până la intrarea în vigoare a legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025, pentru personalul salarizat potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară, precum și cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, se mențin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Art. III –

Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) – (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

Art. IV –

(1) În anul 2025, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În anul 2025, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora premii.

Citește și Salarii mai mari pentru românii din Spania. Nu se mai caută doar „căpşunari”, se dau 3-4.000 de euro în construcţii

Art. VII

(1) Începând cu 1 ianuarie 2025, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, precum și cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum, pot fi ocupate în condițiile legii.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică posturilor unice vacante.

(4) Prin post unic, în sensul alin. (3), se înțelege:

a) acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilități stabilite, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică; sau

b) un post dintre posturile aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanțare în parte. Pentru posturile din instituțiile de învățământ preuniversitar de stat, respectiv instituțiile de învățământ superior de stat, urmărirea încadrării în procentul de maximum 15% se realizează la nivelul Ministerului Educației, respectiv la nivel de ordonator principal de credite, după caz.

(6) Încadrarea în procentul de 15% prevăzut la alin. (5) nu se aplică în situația în care ocuparea posturilor vacante nu duce la majorarea numărului total de posturi ocupate, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivelul ordonatorului principal de credite, în cazul ocuparii posturilor vacante corespunzătoare”, prevede OUG.

Ministerul Finanțelor a pregătit deja o modificare la „ordonanța trenuleț”, prin care vrea să nu acorde în 2024 o creștere salarială de 5% personalului din justiție care a primit în 2023 majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare. Totodată, proiectul amână până la 30 iunie 2024 reorganizarea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome din subordinea Parlamentului.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Fructul care poate înlocui zahărul. E o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu silueta
Fructul care poate înlocui zahărul. E o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu silueta
Prognoza meteo 21 decembrie 2024. Încep ninsorile în unele zone ale țării. Cum va fi vremea în Capitală
Prognoza meteo 21 decembrie 2024. Încep ninsorile în unele zone ale țării. Cum va fi vremea în Capitală
Voucherele de vacanță pentru români ar putea fi eliminate. Revoltă uriașă în turism
Voucherele de vacanță pentru români ar putea fi eliminate. Revoltă uriașă în turism
Cum pot fi afectați românii cu contract cu E.ON de posibila schimbare a acționariatului. Anunț de ultimă oră pentru cei 3,5 milioane de clienți
Cum pot fi afectați românii cu contract cu E.ON de posibila schimbare a acționariatului. Anunț de ...
Ce pensionari vor primi cu 3.920 de lei mai mult la pensie din ianuarie 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Ce pensionari vor primi cu 3.920 de lei mai mult la pensie din ianuarie 2025. Ce condiții trebuie să ...
Un val de aer polar aduce o schimbare bruscă a vremii în acest weekend. Precipitații mixte în toată țara, se vor forma polei și ghețuș
Un val de aer polar aduce o schimbare bruscă a vremii în acest weekend. Precipitații mixte în toată ...
Noul Parlament se întrunește în prima ședință din legislatura 2024-2028. Care este ordinea de zi
Noul Parlament se întrunește în prima ședință din legislatura 2024-2028. Care este ordinea de zi
Greșeala pe care o faci când speli paharele. Lucrul banal care te poate îmbolnăvi grav
Greșeala pe care o faci când speli paharele. Lucrul banal care te poate îmbolnăvi grav
Cele mai amuzante căutări pe eMAG în 2024. Românii au fost interesați să cumpere „mașini de tocană” și au vrut să afle care este „programul la Casa de Pensii Mureș”
Cele mai amuzante căutări pe eMAG în 2024. Românii au fost interesați să cumpere „mașini ...
Tudor Chirilă, după amenințările primite pe net: ”Am să spun mereu ce cred. Sper că mai există o lege care să protejeze opinia și cetățeanul indiferent de opțiunile lui”
Tudor Chirilă, după amenințările primite pe net: ”Am să spun mereu ce cred. Sper că mai există ...
Înregistrare domeniu pe Cyberfolks.ro: Primul pas către succesul online
Înregistrare domeniu pe Cyberfolks.ro: Primul pas către succesul online
Livingul visurilor tale începe cu alegerea lustrei potrivite. Inspiră-te de pe eiluminat.ro
Livingul visurilor tale începe cu alegerea lustrei potrivite. Inspiră-te de pe eiluminat.ro
Motivul tulburător pentru care un român care a muncit 7 ani în Germania a decis să se întoarcă definitiv în România: „Am plătit și aerul pe care l-am respirat. N-am fost fericit niciodată”
Motivul tulburător pentru care un român care a muncit 7 ani în Germania a decis să se întoarcă ...
5 Motive pentru care să postezi anunțuri imobiliare în Sibiu pe Taboo.ro, cea mai mare agenție din oraș
5 Motive pentru care să postezi anunțuri imobiliare în Sibiu pe Taboo.ro, cea mai mare agenție din ...
Bulgaria introduce controale temporare la granița cu România, după intrarea țării noastre în Schengen. Pe ce perioadă va fi menținută măsura
Bulgaria introduce controale temporare la granița cu România, după intrarea țării noastre în Schengen. ...
Proprietari de afaceri prospere, Denisa Tănase și soțul ei au viziuni diferite asupra cheltuirii banilor: „El are 1 milion de idei de afaceri, dar evident că nu are timp să se ocupe de toate”
Proprietari de afaceri prospere, Denisa Tănase și soțul ei au viziuni diferite asupra cheltuirii banilor: ...
Salarii mai mari pentru românii din Spania. Nu se mai caută doar „căpşunari”, se dau 3-4.000 de euro în construcţii
Salarii mai mari pentru românii din Spania. Nu se mai caută doar „căpşunari”, se dau ...
Șoriciul de porc a ajuns un produs de lux. Un angajat cu salariul minim pe economie ar trebui să muncească două zile jumate pentru a-și permite 1 kg de șorici
Șoriciul de porc a ajuns un produs de lux. Un angajat cu salariul minim pe economie ar trebui să muncească ...