Anunțurile despre eventualele scumpiri din România nu se mai opresc. Potrivit ultimelor informații, prețul unui pachet de țigări va crește de la data de 1 aprilie a acestui an, ca urmare a majorării accizei specifice, anunță evz.ro.
Acciza specifică suferă o majorare semnificativă în următoarea perioadă, tocmai de aceea, nivelul acesteia va atinge suma de 493,988 lei/1.000 de ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024. Calculul este realizat în funcție de prevederile din normele metodologice, conform art. 43 din Codul Fiscal.
„Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1”, se relatează în Codul Fiscal.
Ministerul de Finanțe a publicat pe data de 10 martie ordinul cu numărul 1111/2023 în ceea ce privește nivelul accizei. Potrivit specialiștilor, prețul țigărilor se va majora cu 12%, astfel, fiecare pachet va valora cu 1.5 lei mai mult. Acest lucru înseamnă că fumătorii trebuie să scoată și mai mulți bani din buzunare.
În afară de această creștere, perspectivele de viitor nu sunt unele bune, având în vedere că, în urmă cu puțin timp, unul dintre cei mai mari producători de țigări din țară a declarat că valoarea medie a unui pachet de țigări va ajunge la zece euro în curând.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Incredibil! Traficanți prinși de vameși în timp ce transportau țigări de contrabandă cu ajutorul unui cal
Un document al Uniunii Europene relatează că nivelul accizelor ar urma să crească de la 1.80 la 3.60 euro pentru un pachet cu 20 țigări. Pentru a ajunge în această situație, România trebuie să crească brusc acciza, cu până la 50%.
„Acest lucru înseamnă că prețurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franța, cu circa 10 euro pentru un pachet. Cu alte cuvinte, Bruxelles vrea prețuri ca în vest cu salariile din est”, declară Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.
Totuși, scenariul nu este unul necunoscut. România s-a mai confruntat cu o astfel de situație în 2009, atunci când Ministerul Finanțelor a implementat creștere asemănătoare celei propusă recent de UE, peste noapte. Cu toate acestea, răspunsurile obținute nu au fost cele dorite, având în vedere că vânzările din piața neagră au fost majorate.
Citește și despre următorul subiect: Contrabandă de 500.000 de euro. Fabrică ilegală de țigări, descoperită în România. Sute de mii de pachete de țigări ascunse sub o prelată