Astfel, lucrătorii din domeniile IT, construcții, industria alimentară, anumiți angajați din agricultură, precum și cei care intră pentru prima dată pe piața muncii vor fi exonerați de obligația de a contribui la fondurile de pensii private, ceea ce va conduce la o reducere a veniturilor lor la vârsta de pensionare.
De exemplu, un angajat din domeniul IT cu un salariu brut de 10.000 de lei nu va mai fi nevoit să plătească 475 de lei în contribuții către Pilonul II de pensii. Dacă acest angajat nu va contribui la sistemul privat de pensii timp de cinci ani, suma totală pe care o va avea în contul de pensie va fi redusă cu 28.500 de lei.
Această decizie va fi implementată începând cu 1 ianuarie 2024, pe o perioadă de cinci ani, și impune impozitarea doar a veniturilor pentru anumite categorii de angajați, fără a mai include și contribuțiile la fondul de pensii private.
Noile măsuri fiscale nu sunt pe placul tuturor cetățenilor români. Autoritățile au decis să crească TVA-ul și să introducă o taxă pentru mașini și locuințe de lux. În plus, noile reguli fiscale prevăd o reducere de 20% a numărului de secretari de stat.
Totuși, una dintre cele mai așteptate măsuri fiscale este majorarea salariului minim pe economie cu 300 de lei, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei.
Citește și: Pentagonul trimite în România peste 3.000 de militari ai unităților de elită din Armata SUA