- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru proprietarii cu centrale termice. La ce schimbări să se aștepte aceștia?

25 Oct, 09:14 • Mălureanu Rebecca
Proprietarii de centrale termice s-ar putea confrunta cu noi provocări. Indiferent dacă locuiesc la casă sau la apartament, costurile pentru încălzirea locuințelor cresc substanțial odată cu apropierea sezonului rece.
Vești proaste pentru proprietarii cu centrale termice. La ce schimbări să se aștepte aceștia?

Românii care au centrale termice în locuințele lor, fie că stau la casă sau apartament, ar putea întâmpina noi provocări. Noile reglementări ar putea aduce costuri suplimentare și cerințe tehnice mai stricte pentru întreținerea centralelor termice, așa că oamenii vor trebuie să fie pregătiți pentru a scoate mai mulți bani din buzunar în sezonul rece care se apropie.

Cu toate acestea, datele din ultima vreme arată că centralele pe gaz rămân își păstrează poziția în topul celor mai populare soluții pentru încălzirea locuințelor în țară.

Cost mai mare pentru proprietarii cu centrale termice

Centrala vine cu un confort sporit, dar și cu un cost mai mare, mai ales în timpul iernii. Ne aducem aminte că tariful plătit pentru energie se stabilește pe baza consumului lunar.

Pentru clienții casnici care consumă până la 100 kWh pe lună, tariful este de 0,68 lei/kWh, plus TVA.

Tot așa, cei care consumă între 100 și 300 kWh plătesc 0,8 lei/kWh. Clienții noncasnici achită 1 leu/kWh.

Costul încălzirii unei locuințe cu o centrală electrică de 9 kW se poate estima printr-un calcul de genul.

Mai exact, o centrală care rulează șapte ore pe zi, timp de 30 de zile, consumă deci: 7 ore x 9 kWh x 30 de zile.

Mai apoi, rezultatul se înmulțește cu tariful de la furnizor pentru a obține totalul de plată pe lună.

Schimbări majore pentru proprietarii de centrale termice
Schimbări majore pentru proprietarii de centrale termice

Ai mai putea vedea și: Ce se întâmplă cu românii care au card de sănătate. Probleme cu platforma informatică. Anunțul CNAS

Uniunea Europeană se opune celei mai populare soluții pentru încălzirea locuințelor

Uniunea Europeană

vrea interzicerea centralelor utilizate de către români, cu toate ca acestea reprezintă cea mai populară soluție de încălzire a locuințelor.

UE și-a propus ca, până în anul 2040, să elimine complet utilizarea centralelor pe combustibili fosili, inclusiv cele pe gaz.

Lucrul acesta ar putea determina românii în mod forțat să  adopte treptat soluții mai eficiente energetic, precum panourile fotovoltaice, pompele de căldură sau sistemele eoliene.

Un pas în această direcție a fost făcut deja la Cluj-Napoca

Cluj Napoca a făcut primul pas în această direcție. În ziua de 18 ianuarie 2022, Consiliul Local a interzis instalarea centralelor pe gaz în apartamentele din blocurile nou construite.

Noile imobile vor trebui să fie conectate fie la rețeaua de termoficare centralizată sau să folosească o centrală comună. Exclus de la această regulă sunt clădirile care ar sub șase apartamente.

În modul acesta, viitorii ani ar urma să aducă modificări substanțiale la modul de încălzire al locuințelor. Costurile asociate se vor schimba, de asemenea, în funcție de felul cum va evolua piața energetică și de noile reglementări europene.

Ai mai putea citi și: Bucureștenii își urăsc orașul! Traficul infernal și lipsa locurilor de muncă, în topul nemulțumirilor!