Creșterea pe care a avut-o datoria publică a României în ultima perioadă aduce vești proaste pentru români după Paște. Mai exact, există posibilitatea ca pensiile și salariile să fie înghețate în perioada următoare din această cauză. Conform informațiilor recente publicate de Ministerul Finanțelor, datoria publică a depășit 52% din PIB, transmite Playtech.
Ministerul Finanțelor a comunicat că datoria publică a României depășește 52% din Produsul Intern Brut (PIB). Acest lucru poate conduce la întârzieri în plata pensiilor și salariilor românilor. În ceea ce privește modul în care au fost acumulate aceste datorii, administrația publică se află pe primul loc, cu un total de 820 miliarde de lei, în timp ce administrația publică locală înregistrează datorii în valoare de 21 miliarde de lei.
Cu toate că conform legii statul este obligat să reducă cheltuielile atunci când datoria publică depășește pragul de 50%, Guvernul nu a aplicat măsuri de austeritate și nici nu a impus taxe noi.
Te-ar putea interesa și: Datoria publică a României a crescut alarmant în februarie 2024. Gradul de îndatorare a depășit 52% din PIB
Dat fiind nivelul actual al acestui indicator, înghețarea pensiilor și a celorlalte prestații sociale ar putea avea loc în viitorul apropiat. Potrivit legii, atunci când datoria publică depășește 55% din PIB, dar rămâne sub 60% din PIB, Guvernul este automat obligat să înghețe pensiile românilor.
Dată fiind creșterea înregistrată de datoria publică, autoritățile au anunțat că plănuiesc măsuri care vizează:
• Creșterea economică;
• Digitalizarea;
• Limitarea evaziunii fiscale;
• Limitarea riscului fiscal;
• Modificarea Codului Fiscal.
Printre modificările care ar putea limita evoluția înregistrată de datoria publică se numără și modificările din legea pensiilor. Mai exact, în România vor fi doar 4 astfel de indemnizații și nu 5, așa cum a fost în anii anteriori.
Principala modificare în acest sens constă în eliminarea unei categorii de pensie, respectiv pensia anticipată fără penalizări. Această opțiune va fi eliminată, iar în locul ei va rămâne pensia anticipată cu penalizări, conform noii legi a pensiilor. Astfel, în România vor exista patru categorii de pensii conform noului sistem: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
Cererea pentru pensia pentru limită de vârstă poate fi depusă de cetățenii români care îndeplinesc criteriile standard de vârstă pentru pensionare și au realizat stagiul minim de cotizare. Pensia anticipată va fi disponibilă numai cu penalizări, înlocuind varianta fără penalizări existentă în prezent.
Pensia de invaliditate va fi acordată românilor cu capacități de muncă afectate din diverse motive, fie legate de accidente de muncă și boli profesionale, fie de alte afecțiuni și accidente. Pensia de urmaș va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui pensionar sau al unei persoane care îndeplinea criteriile pentru a primi o pensie.
Citește și: Reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar. Decizia statelor UE