Un nou motiv de îngrijorare pentru românii care au credite bancare! Ieri, 28 februarie, indicele ROBOR a scăzut la 6.96%. La doar o zi distanță, a fost înregistrată o nouă creștere a acestuia, de până la 6.97%, susține profit.ro.
Informațiile zilei de astăzi arată că indicele ROBOR a urcat la 6.97%, după ce a înregistrat o scădere până la 6.96%, chiar ieri, 28 februarie. Având în vedere că prin acesta se calculează dobânzile pentru majoritatea ratelor bancare făcute în lei, urcarea aduce un motiv de neliniște pentru românii care au credite făcute.
În 6 luni de zile, indicele a crescut la 7.31%, de la 7.30%. Evoluția acestuia se explică prin nivelul și gradul de lichiditate existent în piață. Romanian Interbank Offer Rate reflectă rata medie a dobânzii care se aplică împrumutului solicitat de către instituțiile bancare.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vești proaste pentru românii cu credite care au trecut la IRCC: Urmează să depăşească ROBOR, care a stagnat miercuri la 7%
Informațiile publice arată că politica monetară, inflația, politica fiscală și lichiditatea de piață sunt principalele criterii care influențează evoluția indicelui ROBOR. Ratele românilor cresc în funcție de acesta. Cel mai mare nivel înregistrat a fost în octombrie 2022, atunci când acesta a ajuns la 8.21%. Dan Suciu, purtărul de cuvânt al BNR, a confirmat că indicele va continua să crească, însă acesta menționează că ritmul va fi unul mult mai temperat, față de anul trecut, pe care îl descrie „cel mai complicat an din ultimul deceniu”.
La ora actuală, informațiile arată că IRCC (Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor) a crescut la 5.71%, de la 4.06%. Acesta este stabilit zilnic de BNR și este o medie aritmetică a cotațiilor folosite în fiecare zi, selectate de către reprezentanții Băncii Naționale. Indicele menționat este calculat în funcție de dobânda medie aplicată pentru împrumuturile pe care le fac instituțiile bancare între ele și este implementat cu întârziere față de perioada de referință, mai exact, cu un trimestru.
Citește și: Dobânzile au scăzut, creditele au crescut din nou. Ce se va întâmpla cu indicele ROBOR