Dacă te gândești să îți schimbi job-ul în următoarea perioadă este posibil să fie nevoie să regândești puțin această opțiune. Mai mult de trei sferturi (76.2%) dintre liderii din industria HoReCa nu plănuiesc să lanseze campanii noi de recrutare în anul viitor. Cu toate acestea, peste 70% au în plan programe de formare și dezvoltare a personalului actual. Cu alte cuvinte, șansele să îți găsești un loc de muncă pe acest sector vor fi mult mai mici în anul 2024.
Potrivit unui sondaj realizat de Hospitality Culture Institute în rândul antreprenorilor și profesioniștilor cu funcții de conducere din industria HoReCa, prezenți la Romanian Hospitality Awards, se observă că 89% dintre aceștia se preocupă, în primul rând, de impactul fiscal al schimbărilor legislative ca urmare a politicilor guvernamentale. Numai 9% sunt preocupați de reglementările privind igiena și siguranța alimentelor, în timp ce doar 1% se îngrijorează de apariția unor noi restricții privind călătoriile.
În ceea ce privește prognoza pentru profitabilitatea din industria HoReCa în anul 2024, 39.8% dintre lideri anticipează că aceasta va rămâne la nivelul actual. 30.4% se așteaptă la o ușoară creștere a profitabilității, în timp ce 18.3% prevăd o ușoară scădere a profiturilor.
Pe de altă parte, 76.2% dintre liderii din industria HoReCa au anunțat că nu vor lansa noi campanii de recrutare în 2024. Cu toate acestea, 72.5% dintre respondenți au menționat că au planuri de implementare a programelor de formare și dezvoltare a personalului actual.
Nu în ultimul rând, 63.9% dintre respondenți susțin că strategia lor principală pentru a rămâne competitivi în 2024 se bazează pe inovarea în meniu și servicii. Alți 15.7% se concentrează pe reducerea costurilor operaționale, în timp ce 15.2% investesc în marketing și publicitate pentru a-și menține competitivitatea în același an.
Pe de altă parte, românii sunt asaltați de prețurile care sunt într-o continuă creștere indiferent de domeniu. Mai nou, restaurantele au devenit un lux și concurează cu salariile românilor, a informat zf.ro. Dintr-un salariu mediu net, un român își permite să iasă la restaurant în Capitală de doar 21 de ori pe lună, iar un spaniol are bani de 38 de mese în Madrid.
În București, o masă pentru două persoane costă 45 de euro, cu doar 10% mai puțin decât la Madrid, deși salariul mediu net la nivel național în România e la jumătate, potrivit unei analize făcute de sursa citată, pe baza datelor Numbeo.com. În ambele cazuri este vorba de suma cheltuită la un restaurant cu prețuri medii, pentru o masă ce cuprinde două feluri de mâncare plus desert.