- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Veşti triste pentru românii cu credite care au renunţat la ROBOR în favoarea IRCC

28 Nov, 13:50 • Andrei Alina
ROBOR la trei luni continuă să scadă şi înregistrează cele mai mici valori din iulie 2022 şi până acum. Măsura vine după ce mai multe bănci comerciale au fost luate in vizor de Consiliul Concurentei. Însă analistii spun că anul viitor indice IRCC se va dubla și creşterea va fi mai agresivă decât în cazul ROBOR.
Veşti triste pentru românii cu credite care au renunţat la ROBOR în favoarea IRCC

Indicii ROBOR au continuat să înregistreze scăderi chiar dacă BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară. ROBOR  la trei luni a scăzut la 7,82%, faţă de 7,85%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai scăzută valoare din 27 iulie 2022 şi până acum. ROBOR 3M a spart pragul de 8% pe 1 august 2022, iar la începutul anului avea o valoare de 3,02% pe an.

ROBOR la şase luni a ajuns la 8,02%, faţă de 8,04%, valoarea din şedinţa precedentă, şi atinge cel mai scăzut nivel din 28 iulie 2022 şi până acum, potrivit Economica.net. La începutul anului 2022, ROBOR 6M era la 3,14% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022.

Lovitură pentru românii cu credite care au trecut de la ROBOR la IRCC

În prezent, clienții băncilor care și-au trecut creditele calculate după indicele ROBOR la IRCC beneficiază de o gură de oxigen, însă, pentru că IRCC se calculează decalat la 6 luni, efectul se va întoarce precum un bumerang în 2023, când se va dubla, avertizează analisţi citaţi de România TV.

Citeşte şi: Inspectorii au verificat telefoanele, calculatoarele și email-urile bancherilor în scandalul ROBOR. Consiliul Concurenței își continuă ancheta în bănci

IRCC ar putea ajunge la 6% în primul trimestru al anului 2023, când va fi reactualizat indicele, și la 8% în al doilea trimestru, astfel acesta va depăși ROBOR.

 

Urmărește Daily Business pe Google News