Anunț uriaș pentru crescătorii de animale care au solicitat schemă de ajutor de stat! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le dă posibilitatea fermierilor să solicite adeverințe cu ajutorul cărora vor putea accesa credite, oferindu-le astfel ocazia de a se folosi de banii respectivi mai devreme.
Citește și: Cea mai scumpă rasă de vită din lume a fost adusă și în România. Cât costă 1 kg
„APIA a demarat eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, reglementată de HG nr.1179/2014, aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA.
Pentru anul 2023, APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare – Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni în sprijinul fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente”, se arată într-un comunicat al instituției.
Conform informațiilor oferite de instituție, această adeverință se poate elibera la solicitarea scrisă a beneficiarului. Creditul se poate ridica la o valoare de 90% din suma înscrisă în adeverință cuvenită solicitantului.
„Reamintim fermierilor ca dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările și completările ulterioare, prin care sunt stabilite condițiile privind încheierea convențiilor dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate”, mai subliniază agenția.
Dacă ne referim la comisioanele practicate de instituțțile finanțatoare, APIA subliniază că fermierii care își doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, trebuie să analizeze foarte atent soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, pentru a alege modalitățile de finanțare care se suprapun cu nevoile proprii.
Toate convențiile încheiate între Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.