Începând cu data de 1 iulie 2023, românii adulți au șansa de a beneficia de cele două analize de laborator care pot diagnostica Boala Cronică de Rinichi în mod gratuit. Este vorba despre analiza care măsoară rata de filtrare glomerulară estimată şi raportul alumină-creatinină în urină. Conform noului Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale și al normelor de aplicare subsecvente este prevăzut faptul că la recomandarea medicilor specialiști, a medicilor de familile, al nefrologilor și a altor tipuri de medici (precum diabet, nutriţie şi boli metabolice, cardiologie, medicină internă) aceste analize sunt decontate.
„Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaş tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deşi investigaţiile necesare sunt simplu de realizat. La nivelul Ministerului Sănătăţii, împreună cu colegii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ne-am propus să schimbăm această realitate pentru cei aproape 2 milioane de români care trăiesc cu acest diagnostic, mulţi dintre ei fără să ştie.
Astfel, începând cu data de 1 iulie populaţia generală adultă beneficiază gratuit de cele două analize recomandate de ghidurile internaţionale pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi: rata de filtrare glomerulară estimată şi raportul alumină-creatinină în urină, ca parte din pachetul de bază de servicii medicale. Din luna iulie este suficient ca oricine îşi face un set de analize medicale, în cabinetul medicului de familie, să primească aceste două teste pentru a şti dacă are un diagnostic de boală cronică de rinichi, depistarea precoce a acestei afecţiuni putând să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte. Atât de simplu şi la îndemâna oricui!” a declarat prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii.
Mai mult de atât, adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații, se arată într-unul din comunicatele emise de CNAS.
De asemenea, se introduc servicii noi şi crește de la 90 la 180 de zile perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu. Persoanele cu vârste între 40 şi 60 de ani vor beneficia de riscograme pentru depistarea precoce a posibilităţii dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive.
În cazul persoanelor de peste 60 de ani, se va putea face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi depresie.