Într-o perioadă în care răspândirea virusului gripal face deja ravagii, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că urmează ca medicamentele să sufere majorări de prețuri. Acesta a explicat că momenta nu există o estimare clara a majorării însă că aceasta va fi făcută etapizat. De asemenea, acesta a afirmat faptul că această decizie a producătorilor nu este una surprinzătoare, din moment ce multe medicamente au prețuri mai mici decât costurile de producție.
„În primul rând, există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț de referință nu e realist pentru că referința e dată de o moleculă care nu există pe piață, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă prețul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic”, a spus, la Europa FM, Alexandru Rafila.
Conform declarațiilor ministrului, modificările de preț nu vor fi la medicamentele scumpe, ci la cele care costă până la 50 de lei.
„Noi trebuie să înțelegem că prețul just al unui medicament este un preț care acoperă cheltuielile de producție, care face suportabil clawback-ul – o taxă pe care producătorii o plătesc în funcție de consumul general de medicamente compensate și gratuite – și trebuie să mai ținem cont și situația economică și energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacitățile de producție din România, în sensul că sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc”, a afirmat ministrul.
Creșterea prețurilor nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar ministrul a asigurat că aceasta va avea loc etapizat.
„Din punctul meu de vedere, va ține cont de condițiile generale de inflație.Aveam politica prețului cel mai mic. Sunt de acord, atât timp cât produsul există pe piață, pentru că dacă prețul cel mai mic duce la dispariția medicamentului, avem o problemă. Noi trebuie să avem prețul cel mai mic care permite menținerea unui medicament pe piață”.
Având în vedere faptul că pandemia de COVID-19 este o amintire încă vie, iar ultimele săptămâni au fost marcate de o creștere a numărului de viroze respiratorii, anunțul că medicamentele vor suferi o majorare de preț nu a adus prea multă bucurie românilor. Pentru mulți dintre cetățeni, în special pentru pensionari, prețurile sunt deja foarte mari, pentru anumite categorii vulnerabile sunt chiar inaccesibile. În acest context, jurnaliștii gălățeni de la Viața Liberă au realizat un studiu de piața în farmaciile din Galați.
În sezonul gripei și al virozelor, gălățenii reclamă faptul că o bună parte din medicamentele pentru tratamentul acestora dispar de pe rafturile farmaciilor, iar unele s-au scumpit deja foarte mult. De asemenea, se pare că prețul unui termometru a ajuns și la 200 de lei. În data de 5 ianuarie, jurnaliștii de la publicația menționată au decis să ia la rând patru dintre farmaciile orașului, din lanțurile din lanțurile Dona, Myosotis, Dr. Max și Catena.
Aceștia au verificat care sunt prețurile cu care aceste farmacii comercializează diferite medicamente folosite în caz de răceală, dar și prețul termometrelor. Conform studiului de piață, se pare că Nurofen-ul împotriva răcelii, la care apelează majoritatea românilor atunci când se confruntă cu răceala, se găsește la prețul de 45,26 de lei la farmacia Dona, în timp ce la Dr. Max este 39,90 de lei, iar la Catena – 19,99 lei, însă diferența de preț este justificată și de câteva diferenţe în ceea ce privește compoziţia. Paracetamolul, tot un medicament căutat în caz de răceală, costă între 3,50 şi 18,90 lei în farmacia Myosotis, în funcţie de concentraţie, la Dr. Max am găsit cu 10,49 de lei, iar la Catena cu 3,50 lei.
Termometrul, instrumentul care ar trebui să se găsească în casa fiecărui român, poate ajunge la prețuri uriașe. În cazul farmaciei Catena, acest instrument pentru monitorizarea febrei ajunge la 320 de lei, în timp ce la Dr. Max, un termometru cu infraroșu costă 186,49 de lei. Termometrele digitale standard au prețul de 26,99 lei la Dr. Max, 29,50 lei la Dona și 21,50 lei la Catena.
Menționăm că prețurile pot fi diferite, de la o farmacie la alta și de la un lanț farmaceutic la altul, inclusiv în funcție de mărcile medicamentelor și instrumentelor medicale vândute.