Ghiță Ciobanul, poate cel mai cunoscut crescător de oi din țara noastră, a mers în audiență la prim-ministrul țării unde a prezentat mulțimea problemelor cu care se confruntă crescătorii de animale. Printre acestea se enumeră oprirea exportului de animale vii, un proiect de lege depus în Parlament de către fostul premier al României, Florin Cîțu, scrie Profit.ro.
În calitate de Președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC), Gheorghe Dănulețiu a cerut sprijinul guvernamental din partea lui Ciucă. Acesta a avut nevoie, de asemena, de asigurări precum că exportul de animale vii nu va fi oprit.
„Am discutat cu domnul prim-ministru ce se întâmplă cu proiectul de lege depus la Parlamentul României de fostul premier, Florin Cîțu, prin care se urmărește interzicerea exportului de animale vii.
I-am spus domnului prim-ministru că dacă trece acest proiect, asta înseamnă că 60%-70% din fermele de ovine vor pune lacătul, că nu au cum să supraviețuiască fără exportul de animale vii. Noi, oierii din România, suntem cei mai mari exportatori de ovine vii către țările arabe.
Cu exportul de ovine vii supraviețuim și reușim să facem profit. Gândiți-vă că prețul mielului nu a crescut, chiar a scăzut, și asta în condițiile în care prețul la porumb s-a dublat, prețul la lucernă, la fel, nu mai spunem de creșterea mare înregistrată la prețul motorinei. Când prețul kilogramului de miel era 13 lei – 14 lei, kilogramul la porumb era 60 de bani”, a spus Ghiță Ciobanul pentru Agroinfo.
Mai citește și: Halucinant! Un român oferă salarii de 3.000 de euro, însă nu găsește angajați! Care este motivul
Potrivit declarațiilor lui Ghiță, se pare că primul ministru și-a dat cuvântul în ceea ce privește stoparea proiectului. Acesta a transmis că a plecat din audiență mai ușurat, în condițiile în care Ciucă l-a asigurat că legea nu va trece de Parlament.
Potrivit Profit.ro, Partidul Social Democrat vrea să solicite Coaliției să respingă proiectul de lege propus de Marcel Vela – fost ministru de Interne și Florin Cîțu – fost premier al României. Proiectul interzice exportul de animale vii către celelalte state din jurul Uniunii Europene și nu numai. Relații comerciale dintre România și statele cu care țara face schimburi s-ar putea deteriora din cauza acestei decizii, ceea ce ar duce la falimentul crescătorilor români și la incapacitatea acestora de a supraviețui pe piață.
Te-ar mai putea interesa: Vin bani de la U.E. pentru români! La cine vor ajunge ajutoarele financiare