- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Viața, la cheremul guvernelor. 20.000 de morți anual, ignorați de autorități!

18 Oct, 18:14 • Bugiu ⁠Ana Maria
Bolnavii români de cancer se confruntă cu grave probleme în sistemul sanitar, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, subliniind lipsa medicamentelor și a fondurilor necesare pentru tratament. El atrage atenția asupra indiferenței autorităților, afirmând că România nu are un Plan Național de Luptă împotriva Cancerului și că mii de pacienți mor anual din cauza unui sistem disfuncțional și a unei neglijențe generale.
Viața, la cheremul guvernelor. 20.000 de morți anual, ignorați de autorități!

Bolnavii români de cancer reprezintă o mare problemă pentru sistemul sanitar, iar Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, subliniază suferința acestora, atât din cauza bolii, cât și a indiferenței autorităților.

Într-un interviu pentru bugetul.ro, el evidențiază că România a devenit un loc în care pacienții se confruntă cu lipsa medicamentelor și a fondurilor, iar mulți dintre ei sunt trimiși acasă de la spitalul Fundeni din cauza acestor deficiențe, rezultând în mii de decese cauzate de un sistem sanitar disfuncțional.

„În România mor anual cel puțin 20.000 de români, din pricina faptului că nu avem tratamentele necesare în oncologie. Pur și simplu, oamenii mor cu zile, fără nu au ce să se trateze împotriva bolii. O boală care în alte părți ale lumii poate fi combătută. Doar la noi, nu, fiindcă stăm la cheful mărețului guvern sau al mărețului ministru al Finanțelor publice”, a declarat Cezar Irimia pentru Bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: A fost descoperită o substanță periculoasă găsită în parfumurile brandurilor celebre. Autoritățile au emis o alertă europeană

foto: Guvernul României

Viața, la cheremul guvernelor. 20.000 de morți anual, ignorați de autorități!

Cezar Irimia evidențiază indiferența autorităților prin faptul că România nu dispune în prezent de un Plan Național de Luptă împotriva Cancerului.

„Actualul ministru al Sănătății a făcut ce a făcut în vacanța parlamentară din această vară și în loc să creeze normele de aplicare ale planului, a promovat o hotărâre de anulare a planului. Nici măcar în judecată nu-l putem acționa, fiindcă și-a șters urmele. În toamnă am mers la Ministerul Finanțelor să discutăm despre același subiect.

Ne-a primit un secretar de stat care, în cele din urmă, ne-a lăsat să înțelegem că suplimentarea de bani în acest domeniu vine direct de la ministru. Acum suntem la mila lui Marcel Boloș, care nu a făcut nimic în acest domeniu. Pur și simplu totul e vraiște!”, își plânge neputința același Cezar Irimia.

El avertizează că decalajul dintre România și celelalte țări membre ale Uniunii Europene se agravează anual.

„Decalajul dintre România și celelalte țări europene, membre ale Uniunii, inclusiv Bulgaria, e de cinci, șase ani. În prezent! În România, constat că toată lumea s-a spălat pe mâini pe tema bolnavilor de cancer. Nu avem un registru al bolnavilor, nu avem programe de screening, absolut niciunul unul, nu avem nimic!

Chestiunea aceea cu genito-mamar e și aceea o frecție la picior de lemn! Medicii, cea mai mare parte dintre ei, tratează dacă au medicamente. Dacă nu au, nu tratează. Societatea, în ansamblul ei, s-a spălat pe mâini. Cine are bani sau cunoștințe, pleacă afară să se trateze. Cine nu, moare cu zile în țara asta total nepăsătoare!”, adaugă cu amărăciune în glas cel ce se zbate pentru drepturile bolnavilor de ani buni.

Cezar Irimia afirmă că România nu cunoaște nici măcar numărul exact al bolnavilor de cancer, iar acest număr ar putea fi mult mai mare, incluzând pacienți care nu sunt înregistrați oficial și pe cei care nu știu că suferă de această boală gravă.

„Fără un registru clar, cu evidență clară, nu știm aproape nimic. Ne referim doar la bolnavii afectați de această patologie, fiindcă avem o anumită idee despre consumul de medicamente, alea care mai există pe piața noastră. Ei bine, avem aici aproximativ 180.000 de români în tratament. Dar cu ce luptă oamenii ăștia contra bolii, asta e altceva. Medicamentele intră pe piața noastră cu o întârziere de nedescris.

De un an și jumătate s-a luat decizia compensării unor noi medicamente pe această temă. Medicamente trecute deja prin furcile caudine ale Agenției Medicamentului. Practic, nu trebuie decât alocați banii necesari. Iar asta nu se întâmplă de un an și jumătate. Oare câți au murit în cele 18 luni scurse deja?

Oare câți vor mai muri? Cert e că dacă treci în perioada asta pe la Casa de Asigurări, vei auzi doar un singur lucru: că nu au bani de salarii. Cui să-i mai pese de bieții bolnavi într-o țară bolnavă din temelii?!”, a conchis Cezar Irimia.

Te-ar mai putea interesa și: ANAF lovește din plin! Românii care credeau că își pot rotunji veniturile sunt acum sub lupa autorităților!