Sebastian Burduja a anunțat astăzi că Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiții de la Washington a respins acțiunea depusă de Alpiq AG Elveţia împotriva statului român. Ministrul Energiei a precizat că toate pretențiile Apiq au fost respinse, informează stiripesurse.ro.
Sebastian Burduja a informat că Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiţii de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia împotriva României, țară reprezentată în proces de Ministerul Energiei. Ministrul spune că statul român trebuie să primească despăgubiri de 450 milioane de dolari.
Te-ar putea interesa și: O nouă subvenție de la Ministerul Energiei! Cine beneficiază de cei 500 milioane de euro pentru autoconsum
„DA, SE POATE! Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiţii de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia împotriva Statului Român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei. Prin această soluţie DEFINITIVĂ a fost menţinută hotărârea prin care pretenţiile Alpiq au fost respinse în totalitate, considerând nefondată solicitarea de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu Hidroelectrica”, a scris pe Facebook ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a relatat că rezultatele arată că statul român s-a apărat bine și profesionist. El le-a mulțumit ehipelor de avocați cu care Ministerul Energiei a colaborat pentru soluționarea procesului deschis de Alpiq.
„Aşa se întâmplă când ne apărăm bine şi profesionist. Hotărârea definitivă a tribunalului arbitral internaţional de la Washington aduce României o binemeritată victorie la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale.
Mulţumesc echipelor de avocaţi de la Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners şi Tănăsescu Gavrilă & Asociaţii pentru suportul juridic acordat pe parcursul acestui proces arbitral complex. Felicitări pentru rezultat!”, a mai transmis ministul.
În iunie 2013, Alpiq Romindustries a formulat o acţiune prin care cerea Tribunalului Bucureşti să oblige Hidroelectrica şi Euro Insol să plătească suma de aproape 400 milioane de lei drept despăgubiri pentru denunțarea de către administratorul judiciar a contractului de vânzare energie. În decembrie 2016, Curtea de Apel București a respins irevocabil cererea de despăgubiri formulată de Alpiq.
„Alpiq Romindustries a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica, în luna februarie 2016, când prin sentinţa 1.040 din 12 februarie 2016 pronunţata de Tribunalul Bucureşti în dosarul 36549/3/2012, i-au fost respinse despăgubiri de 527.790.918,03 lei, solicitate pentru nelivrarea întregii cantităţi de energie în perioada de secetă hidrologică din 2011 – 2012”, a declarat atunci avocatul Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.
Contractul cu Alpiq Romindustries a generat o pierdere de aproximativ 422,03 milioane lei.
„Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos Hidroelectrica a obţinut doar în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 milioane lei”, susţinea Remus Borza.