Când vorbim de o mașină second-hand sau mașină rulată cum știu unii, este foarte important să ne raportăm la siguranța vehiculului, mai puțin la cum arată ea. Dan Babu de la „Mașina Potrivită” a împărtășit câteva experiențe și sfaturi care ar putea ajuta la achiziția unei mașini second-hand, în „Podcast cu Prioritate” realizat de promotor.ro.
La astfel de mașini, atenția trebuie sporită, deoarece există destul de multe șanse ca mașină să fi fost implicată într-un accident, iar o analizare cât mai corectă a acesteia poate face diferența într-o achiziție bună și una foarte costisitoare în termeni de reparații și de siguranță.
La întrebarea care sunt daunele unei mașini care să-l alarmeze pe client în legătură cu o anumită ofertă Dan Babu a avut un răspuns foarte clar: „Daunele la care dăm skip instant sunt mașinile reparate prost. Mașini reparate care au avut o daună mare sau mică dar reparate prost. Dacă nu este făcută bine o să prindă rugină … astea sunt clar no go”.
Vehiculele care au lonjeroanele sau aribag-urile sărite sunt de evitat.
„Lonjeroanele sunt făcute să se deformeze. În momentul unui impact se întâmplă trei accidente acolo. Mașina ta intră într-un obiect. Ăsta e primul impact. Impactul doi, tu te lovești de propria ta mașina, de volan, centură, dai cu capul de stâlpul A. Și, în al treilea rând, organele tale interne se lovesc de cutia toracică”, explică Dan Babu care este dinamica unui accident.
„E mai de dorit să ai o mașină care în timpul unui accident, la 70-80 de KM/h se deformează, se face praf, dar tu trăiești. Pentru că ea preia din energia impactului pentru ca tu să pățești cât mai puțin”, concluzionează expertul în autoturisme second-hand de la „Mașina Potrivită”.
Așadar, atunci când analizezi o mașină rulată, este important să acorzi o atenție deosebită siguranței vehiculului. Verificarea istoricului de accidente, examinarea atentă a exteriorului și a interiorului, precum și efectuarea unui test de conducere sunt pași esențiali pentru a asigura că mașina este într-o stare sigură și că poți face o achiziție bună.
Investiția într-o mașină sigură poate face diferența în cazul unui accident și poate salva vieți.
Alte articole: Mașinile second-hand sunt la mare căutare. Care sunt mărcile preferate de români și cum se explică situația