Cum arată viitorul drum expres Craiova – Pitești. Din păcate, însă, imaginile de pe șantier arată că tronsonul din Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești care ar trebui ar trebui să fie gata în acest an, mai are mult până când va fi finalizat.
„Încă 31,7 km din Drumul Expres Craiova-Pitesti vor fi dați în trafic anul acesta”, spunea la finalul lunii martie un secretar de stat din Ministerul Transporturi.
Chiar dacă stadiul fizic al lucrărilor de pe Tronsonul 3 este finalizat în proporție 70%, încă nu e clar dacă tot lotul va putea fi deschis circulației sau dacă o jumătate din el va fi necirculabil din cauza lipsei unei descărcări de trafic la unul din capete, potrivit Hotnews.ro.
”Cei 31,7 km aferent̗i Lotului 3 al Drumului Expres Craiova-Pites̗ti, cuprins între Slatina s̗i Colones̗ti, este unul din obiectivele de infrastructură rutieră a cărui dare în trafic va fi la sfârs̗itul acestui an, înainte de termenul contractual”, a declarat secretarul de stat de la Transporturi, Ionel Scrioșteanu.
În ciuda tuturor promisiunilor și a pronosticurilor autorităților, situația din teren arată o realitate cu totul diferită. De exemplu, capătul tronsonului 3 de la Colonești nu are un nod rutier la intersecția cu DN65, și deschiderea traficului s-ar putea face doar dacă s-ar amenaja o descărcare temporară, lucru încă neconfirmat oficial și care nu pare a se contura nici din imaginile din teren.
În prezent, singurul nod rutier de pe Tronsonul 3 aflat în amenajare este cel de la Negreni. Se pare că într-un scenariu pesimist, la final de 2023 s-ar putea deschide traficul doar de la Valea Mare (Slatina Est) la Negreni (circa 16 km), iar restul de circa 15 km până la Colonești ar rămâne necirculabili până când și Tronsonul 4 va fi gata de inaugurare.
Astfel, Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești va fi împărțit în patru tronsoane și va avea 121 de kilometri lungime. În aceste moemnte, doar pe o treime din suprafața lui se poate circula, restul fiind în diferite stadii de realizare a lucrărilor.
Foarte important de precizat este faptul că în vara anului trecut au fost dați în trafic primii 40 km de drum expres în România aferentți Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pites̗ti. Acesta a fost construit de o asociere condusă de constructorul român UMB, același care acum lucrează și pe Tronsonul 3, dar și pe Tronsonul 4 până la intersecția cu A1 în apropiere de Pitești (lotul 4 are termen de finalizare 2024).