O autostradă din România a fost blocată de o firmă străină. Mai exact, lotul 3 al inelului sudic din autostrada de centură a Capitalei, A0, care este administrat de firma grecească Aktor SA, a anunțat ziare.com.
Inspectorii au depistat un dezastru pe un tronson de autostradă vital, care ar fi trebui să unească A1 de A2 și să fie finalizat în cursul acestui an, 2023, cu o lungime de 17,97 kilometri. De asemenea, autostrada face legătură și între autostrada A1 și DN6, între Bâcu și Bragadiru.
Contractul semnat între compania grecească și cea română a fost în aprilie 2019, fiind în valoare de 173 de milioane de euro. Documentul prevedea 12 luni de proiectare și 30 de execuție, pe o suprafață de câmpie. Totuși, lucrarea trebuie să fie gata la sfârșitul anului 2022.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a depistat în data de 5 aprilie, că în acest moment, lucrarea a ajuns la un stadiu de 32%. Administratorii firmei au promis că vor ajunge la 50% până în iunie, altfel contractul va fi reziliat, a spus ministrul.
Pe 19 aprilie, Grindeanu a mai făcut încă o vizită neanunțată pe șantier, iar lucrările au rămas în același stadiu ca în 5 aprilie.
„Eu, dacă aș fi de la ITM Ilfov, și aș vedea pozele astea cu muncitori sudând în adidași, m-aș autosesiza în secunda 2. Plus cei de pe schele fără cască. Antreprenorii neserioși trebuie făcuți să înțeleagă că România nu e sat fără câini, nu e vestul sălbatic pe vremea goanei după aur, nu e un ținut sălbatic unde orice e permis”, spune unul dintre cei care au comentat la postare.
Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a declarat că Aktor a primit mai multe sancțiuni financiare pentru întârzierea acestui proiect. Anul trecut în 2022, a primit o amendă de 2,3 milioane de lei pentru lipsa de mobilizare pe lotul 3 din A0.
Aktor a primit un nou termen de finalizare, mai exact primăvara anului 2024. Compania grecească, care are nenumărate contracte pentru lucrări de infrastructură semnate cu statul român în ultimii ani, a avut mai multe probleme de mobilizare. Un caz notoriu este cel secțiunii Sebeș-Turda din A10, sector terminat cu mari întârzieri și unde o bucată de autostradă s-a surpat recent.
O nouă tentativă de construire a autostrăzii a avut loc în 2013, câştigătorul procedurii fiind Vinci – Aktor – Strabag. Consorțiul a eșuat să înceapă lucrările care ar fi trebuit realizate în parteneriat public-privat, nereușind să atragă finanțare.
Celelalte două tronsoane din inelul sudic al autostrăzii A0 sunt în stadiu avansat de construcție. Ambele sunt administrate de consorțiul turc format din Alsim Alarko Sanayi Tesisleri și Ticaret AS.
„Lotul 2 (n.r. – Bragadiru-Vidra) trebuie să fie gata în această vară, celălalt – lotul 1 – în toamna târzie, dar până la sfârșitul anului 2023 toți cei 33 de kilometri care reprezintă cele două loturi vor fi gata. Lotul 1 e 61%, lotul 2 este la 72% execuție. E foarte important să dăm drumul legăturii pe A0 Sud pe cele două loturi, iar în aprilie 2024 pe lotul 3”, a mai declarat Grindeanu pe 5 aprilie.
Alte articole: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Autostrada Moldovei! Lotul 3, Mircești-Pașcani, va costa 1,7 miliarde de lei