Incidentul deosebit de grav a avut loc pe un segment de drum din apropiere de Alba Iulia. Italienii de la Impresa Pizzarotti au făcut lucrările pe tronsonul inaugurat în 2021. Drumarii din vest au o reputație destul de proastă. Calitatea lucrărilor și viteza lentă cu care au atins obiectivele din calendar au reprezentat probleme la ordinea zilei, au transmis oficialii din guvern, de-a lungul timpului.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt de la CNAIR, a oferit o primă reacție:
„Impresa Pizzarotti s-au ocupat de lucrările pe acest segment. Legat de ceea ce s-a întâmplat, este vorba despre o tasare. La solicitarea constructorului am acceptat închiderea circulației pe un kilometru, pe Calea 1, pentru 30 de zile.
În baza garanției (n.r. – de 4 ani), în această perioadă, constructorul, pe banii lui, trebuie să facă expertiza și reparațiile”, a declarat oficialul CNAIR, pentru România TV.
Ieșirea de pe Autostrada A10 se realizează prin nodul rutier Alba Iulia Nord, prin breteaua 3, către sensul giratoriu de pe DN 1, km 386+140, din care se și revine pe drumul de mare viteză, prin utilizarea bretelei de acces 4.
Autostrada Sebeș – Turda are o lungime totală de 70 de kilometri, împărțită în patru loturi:
Primul, pe care s-a produs accidentul, are 17 km lungime. SC Impresa Pizzarotti & C SpA și SC Pomponio SRL au lucrat pe acest segment.
În total au fost cheltuiți 541.739.137 lei fără TVA. 1,5 km au fost deschiși în decembrie 2020, iar în noiembrie 2021 diferența rămasă, mai precizează sursa citată. Celelalte loturi din A10 au o lungime 24,25 km (lotul 2), 12,45 km (lotul 3), 16,3 km (lotul 4).
De-a lungul timpului, mai multe companii străine care au fost pe șantiere au fost implicate în multiple scandaluri cu CNAIR, din cauza lucrărilor întârziate.