Încălțăminte în valoare de 4,6 milioane de euro a fost reținută în Portul Constanța de polițiștii de frontieră. Aproape 14.000 de perechi de încălțăminte sport contrafăcute, urma să fie comercializată în România de o firmă din Capitală. Este al doilea transport de încălțăminte contrafăcută descoperit în Port în doar două zile.
Este vorba despre aproximativ 14.000 de perechi de încălțăminte sport, ce purta care purta denumirea unui brand internațional de lux. Această încălțăminte valorează, potrivit estimărilor, nu mai puțin de 4,6 milioane de euro, fiind a doua captură făcută în Portul Constanța de o astfel de anvergură în ultimele două zile.
Cele 13.496 de perechi de încălțăminte, care purtau semnul figurativ al unui brand internațional de lux, au fost descoperit marți, în Portul Constanța, într-un container venit din China. Marfa, în valoare de peste 6,4 milioane de euro, urma să ajungă la o firmă din București și de acolo să fie comercializată. Este al doilea transport de marfă falsă descoperit săptămâna aceasta.
Luni, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal Constanța au găsit, tot într-un container venit din China, alte 2.600 de perechi de încălţăminte sport. Și respectiva marfă, susceptibilă de a fi contrafăcută, purta denumirea aceluiaşi brand de lux. Oamenii legii au confiscat întreaga cantatite de marfă și au întocmit dosar penal pentru punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.
Și mierea poate fi contrafăcută și chiar a fost comercializată în toată Europa. Un raport al Oficiului European arată că jumătate din cantitatea de miere vândută la nivel european este falsă.
Reprezentanții Oficiului European de Luptă Anti-fraudă au realizat mai multe verificări, la nivelul operatorilor economici din 18 state. Specialiștii au analizat peste 320 probe, urmând să constate că, în majoritatea cazurilor, mierea găsită pe raftul magazinelor era realizată din substanțe extrase din sfeclă de orez și zahăr sau din diferite siropuri de zahăr. Cele mai multe suspiciuni de fraudă au fost ridicate cu privire la produsele din China, Brazilia, Turcia și Marea Britanie.
ANPC a demarat o anchetă pentru a afla dacă mierea din România este contrafăcută. Horia Constantinescu a confirmat că sunt așteptate rezultatele analizei de laborator, însă din informațiile deținute de reprezentanți, rezultă că pe rafturile din magazinele din țară există deja astfel de produse neconforme.