România visa de mult la mașinile nepoluante, așa că cercetătorii români s-au conformat și au creat mașina cu hidrogen care nu poluează nici 0,01%. Mașina a fost creată pentru a dovedi guvernului că se poate și că trebuie să se investească mai mult în tehnologiile nepoluante, a informat observatornews.ro.
Pentru programul Casa Verde Fotovoltaice va fi acordat un buget de două miliarde de lei, din care peste 80.000 de case vor face energie de soare. Ministrul Mediului adaugă că fondurile ar putea fi suplimentare, astfel încât să ajungă la 70.000 de locuințe.
Tipul de mașină cu hidrogen a fost construit la Institutul de Cercetare pentru Tehnologii Izotopice de la Râmnicu Vâlcea. Cercetătorii au luat exemplul din Germania și Franța care au deja un astfel de autoturism și vor să introducă și în România acest prototip.
„Nu poluează cu absolut nimic. Hidrogenul intră în pilă, se descompune în curent şi apă şi nu avem poluare absolut deloc. În priumul rând, trebuie să avem staţii de încărcare de hidrogen şi după aceea se vor vinde şi maşini. Sunt deja pe piaţă maşini care se vând. Germania are 164 de staţii de încărcare de hidrogen”, a declarat Corbu Alin, director ICSI Vâlcea.
Un plin cu hidrogen ar putea ajunge la suma de 300 de lei, consum care ar ajunge pentru un drum de 600 kilometri, mia exact un drum de la București la Timișoara. De asemenea, cercetătorii au spus că hidrogenul poate fi folosit pe post de combustibil pentru avioane și trenuri.
„Tot ce vrem să facem astăzi este să-l apropiem de aplicaţiile domestice, ca să zic aşa, şi să-l folosim ca şi combustibil alternativ, un combustibil ecologic pentru viitor”, a spus Horia Necula, prorector al UPB.
Dacă panourile fotovoltaice sunt controlate inteligent ar putea deveni o investiție care să reducă facturile românilor până la 80% la electricitate.
„Este un sistem fotovoltaic integrat cu partea de management smart al unui sistem care este compus din partea de hardware şi cu o parte de AI. Este inteligenţă artificială care este foarte des întâlnită. Asistentul virtual The Brain o să arăte că panourile dumneavoastră trebuie a fi curăţate sau anumite panouri trebuie să fie înlocuite”, a relatat George Ionescu, manager firmă de profil.
Statul finanțează 90% din valoarea panourilor și costul instalării, însă în limita sumei de 20.000 lei. Bugetul pentru Programul Rabla Clasic și Rabla Plus a fost și el mărit până la un miliard și jumătate de lei. Cererile pot fi depuse până pe 24 martie.
„Programul cel mai aşteptat pentru populaţie este cel pentru fotovoltaice. Aici vorbim de un buget la prima aprobare de peste 2 miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM până la 3 miliarde de lei. Programul prevede intslarea de sisteme cu panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case în primă fază”, a declarat Tanczos Barna, Ministrul Mediului.