- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vila Lac 1, modernizată cu 56 de milioane de euro. Se așteaptă semnătura lui Marcel Ciolacu ca proiectul să intre în vigoare

14 Feb, 17:11 • Fundeanu Madalina
Vila Lac 1, modernizată și consolidată cu 56 de milioane de euro. Se mai așteaptă doar semnătura lui Marcel Ciolacu pentru a se face alocarea bugetară.
Vila Lac 1, modernizată cu 56 de milioane de euro. Se așteaptă semnătura lui Marcel Ciolacu ca proiectul să intre în vigoare

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va aloca un buget de 280 de milioane lei către Compania Națională de Investiții, companie din subordine, privind consolidarea și modernizarea pentru Vila Lac 1, conform Economedia.

Vila Lac 1, modernizată și consolidată cu 56 de milioane de euro. Se mai așteaptă doar semnătura lui Marcel Ciolacu pentru a se face alocarea bugetară

Vila Lac 1 este locul consacrat de întâlnire pentru negocieri al partidelor politice, potrivit unei hotărâri de Guvern postate pe site-ul Secretariatul General al Guvernului. Proiectul de act normativ mai așteaptă doar semnătura premierului Marcel Ciolacu pentru a intra în vigoare.

Pentru a avea un ordin de mărime al sumei ce urmează a fi investite de stat în Vila Lac 1, menționăm că, anul trecut, construcția Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov a fost scoasă la licitație de către primăria din localitate pentru un preț maximal de 389,13 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Durata de implementare a acestui contract este de 90 de luni, din care 6 pentru proiectare, 24 pentru construcție, iar 60 de luni reprezintă perioada garanției de bună execuție.

De-a lungul vremii, în Vila Lac 1 s-au făcut și s-au desfăcut guverne, s-au desfășurat multe acțiuni de protocol cu demnitari români și străini. În prezent, argumentează MDLPA, este într-o stare avansată de degradare.

Din proiectul de act normativ citat, aflăm că investiția se va face în doi ani, sumele investite fiind aproximativ egale iar principalul beneficiar este Regia Autonomă de Administrare a Patromoniului și Protocolului de stat – RAAPPS, care administrează și în prezent Vila Lac 1, alături de Lac 2, Lac 3, unde locuiesc președinții României. Toți banii vin de la buget, prin MDLPA.

„Reabilitare, modernizare, consolidare construcții existente, refacere amenajare peisajeră curte, refacere împrejmuire pe aliniamentul stradal și dotări la imobilul «Vila Lac 1» din București, sector 1, str. Eliade Mircea, nr. 11-13”„TITULAR: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;

BENEFICIAR: Compania Națională de Investiţii „CNI”- SA, pe perioada realizării investiției

• Regia Autonomă «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat», după realizarea investiției

AMPLASAMENT: Municipiul București, str. Eliade Mircea, nr. 11-13, sector 1”, este descrierea proiectului.

Citește și: Guvernul pregătește o nouă vilă de protocol. Aceasta se află lângă cea în care locuiește acum actualul șef al statului

Vila Lac 1
Vila Lac 1, sursa: Economedia

Imobilul Vila Lac 1 este un obiectiv de interes public, a fost construit în anul 1965 și este unul dintre cele mai reprezentative obiective de reprezentare și protocol, fiind dotat cu spații de cazare, săli de conferință și evenimente – spații frecvent utilizate în cadrul activităților de reprezentare și protocol la nivel înalt.

Vila Lac 1 este formată din cinci corpuri de clădire: Clădire administrativă principală, centrală termică, clădire administrativă- fost patinoar și două cabine de pază. Fiecare clădire are o zonă verde aferentă pentru odihnă și recreere, iar accesul de la un imobil la altul se face prin rețeaua internă de drumuri și alei pietonale. Imobilele sunt echipate tehnico-edilitar, iat până în prezent nu au suferit modificări majore la nivelul structurii, al instalațiilor și al amenajărilor interioare sau exterioare.

În prezent, potrivit notei de fundamentare a HG, Vila Lac 1 se află într-o stare precară, necesitând lucrări de remediere a deficiențelor și modernizare.

„Datorită vechimii elementelor constructive (structură, instalații), și a elementelor de finisaj, s-au constatat deficiente majore de ordin estetic si funcțional la nivelul construcțiilor, al instalațiilor și al spațiilor exterioare, acestea conducând la un consum ridicat de resurse financiare și logistice pentru întreținerea și chiar neutilizarea pe termen lung a unora dintre zonele imobilului afectat.

În prezent, imobilul funcționează în regim de avarie necesitând eforturi mari din partea instituțiilor statului pentru a se asigura pe de-o parte desfășurarea efectivă a activităților de reprezentare și protocol, dar și pentru asigurarea pazei și integrității fizice a demnitarilor care participă la aceste activități.

Pentru întreținerea spațiului se consumă importante resurse financiare și logistice. Imobilul – atât la interior cât și la exterior – continuă să se degradeze și necesită din ce în ce mai multe resurse financiare pentru întreținere. Clădirea administrativă principală – Corp C4 este una dintre cele mai reprezentative vile de reprezentare și protocol, fiind dotată cu spații de cazare, săli de conferință și evenimente, birouri spații de utilizate în cadrul activităților de protocol la nivel înalt.

La interiorul imobilului, spațiile de protocol au nevoie de intervenții de curățare/refacere a elementelor de finisaj și decor valoroase.

În zonele principale de protocol deficiențele sunt evidente – degradări și fisuri ale elementelor de panotări, infiltrații și exfolieri ale finisajelor pereților și plafoanelor, degradare majoră a tâmplariei din aluminiu eloxat existentă, pierderi principale de căldura prin zonele vitrate de tâmplarie, degradări/infiltrații la nivelul plafoanelor radiante etc. Zona de cazare este nefuncțională, apartamentele principale au degradări majore la nivelul finisajelor, grupuri sanitare degradate cu intervenții aparente, neetanseități ale tâmplariei existente, mirosuri persistente ale finisajelor vechi.”

Documentația tehnico-economică pentru Vila Lac 1 a fost supusă avizării în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației, fiind emis avizul nr. 151/157 din 13.12.2023 și în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, fiind emis avizul nr. 80 din 27.12.2023.

Vezi și: Inedit! Acum te poți caza în vilele de protocol ale lui Nicolae Ceaușescu. Cât costă o singură noapte de cazare

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...