- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vila Regală din Mamaia va fi restaurată printr-un împrumut de la BDCE, devenind centru cultural!

30 Oct, 20:38 • Mălureanu Rebecca
Vila regală din Mamaia a intrat în administrarea Ministerului Culturii şi va fi restaurat, a anunţat miercuri ministrul Culturii, Raluca Turcan. Restaurarea completă a vilei regale se va realiaza printr-un acord de finanţare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Vila Regală din Mamaia va fi restaurată printr-un împrumut de la BDCE, devenind centru cultural!

Vila regală din Mamaia sau Palatul Reginei Maria, clădire construită în 1923-1926, de o valoare excepțională a fost declarată de interes public național și transferată în administrarea Ministerului Culturii. Guvernul a luat decizia astăzi, de asemenea, va beneficia de fondurile necesare pentru achiziționare, conservare și restaurare cu ajutorul unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei(BDCE).

Vila regală din Mamaia va fi transformată în monument cultural

„Palatul Reginei Maria din Constanţa, construit între 1924 şi 1926, a trecut printr-o perioadă complicată din punct de vedere juridic: clădirea aparţinea Ministerului Economiei, iar terenul unei companii private. Astăzi, în sedinţa de Guvern şi după eforturi pe mai multe planuri, acest monument de o valoare excepţională a fost declarat de interes public naţional şi a fost transferat în administrarea Ministerului Culturii, beneficiind şi de fondurile necesare pentru achiziţionare, conservare si restaurare”, a transmis Raluca Turcan.

Potrivit ministrului, transferul imobilului se realizează la valoarea fixă de 5.758.504 lei, iar fondurile aferente achiziţionării sunt garantate prin suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pentru anul 2024.

Ministrul Culturii înștiințează că va urma restaurarea în întregime a vilei regale, realizată printr-un acord de finanţare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi transformarea ei într-un spaţiu destinat activităţilor şi serviciilor culturale.

„Încă din martie, la iniţiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la BDCE pentru proiectul , care include fonduri necesare pentru restaurarea Palatului Reginei Maria”, mai arată Raluca Turcan.

Vila regală din Mamaia
Vila regală din Mamaia

Ai mai putea citi și: România, surpriză pe harta libertății. A fost dezvăluit cel mai puternic pașaport din lume

Simbolul uitat al monarhiei

Cu toate că Regele Ferdinand nu era mare iubitor de mare, ci mai degrabă avea un stil mai sobru, optând pentru alte locuri, Regina Maria a fost cea care și-a dorit mult o reședință la Mamaia. Se crede că aceasta s-ar fi îndrăgostit de zonă după ce ar fi făcut o plimbare călare pe nesfârșita întindere de nisip fierbinte. Nu este ieșit din comun faptul că Regina avea o afinitate aparte pentru mare. Chiar dacă se născuse în Anglia, crescuse pe insula Malta. Cel mai probabil, peisajele marine admirate în copilărie i-au sporit dorința de a locui din nou pe malul mării.

Prin urmare, arhitectului italian Mario Stoppa î-a revenit responsabilitatea de a crea schițele pentru viitorul palat. Având promise 4% din valoarea lucrărilor, arhitectul italian și-a dat mult silința pentru ce avea să devină Vila Regală. Rezultatul a fost o clădire ce fuziona într-un echilibru perfect stilul mediteranean cu cel balcanic, chiar oriental. Cu siguranță, simțul artistic al Reginei Maria și-a pus amprenta asupra construcției, întrucât aceasta supraveghea îndeaproape lucrările la vilă, venind la Mamaia deseori călare.

Te-ar mai putea interesa și: PSD anunță stimulente pentru construirea și finalizarea a 200.000 de locuințe destinate tinerilor