- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vin bani de la Guvern. Executivul a luat o nouă decizie pentru concediile medicale și indemnizațiile sociale

11 Oct, 14:31 • Bumbeneci Diana
Guvernul a luat o nouă măsură benefică pentru români. Sunt vizate concediile medicale și indemnizațiile sociale.
Vin bani de la Guvern. Executivul a luat o nouă decizie pentru concediile medicale și indemnizațiile sociale

Guvernul

a  hotărât, în cadrul ultimei ședințe, să aloce fonduri suplimentare pentru asigurările de sănătate. Noua formă de sprijin financiar este destinată platformei informatice și asigurarea plăților pentru concediile medicale și indemnizațiile sociale.

La ședința din 11 octombrie, Guvernul României a aprobat o serie de măsuri financiare pentru susținerea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Alocarea suplimentară de fonduri vizează nu doar optimizarea platformei informatice destinate asigurărilor de sănătate, ci și asigurarea plăților pentru concediile medicale și indemnizațiile sociale, elemente esențiale în sprijinul sănătății publice.

Guvernul României a aprobat suplimentarea bugetului

Vineri, Guvernul României a aprobat un memorandum care permite suplimentarea limitei de credite bugetare și de angajament pentru Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru luna octombrie 2024. Această măsură include o alocare de peste 400 de milioane de lei, destinate finanțării unui proiect important din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul face referire la optimizarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate, care este crucială pentru decontarea concediilor medicale și a indemnizațiilor sociale. Executivul a transmis că bugetul FNUASS va fi suplimentat cu peste 293 de milioane de lei.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) este suplimentat, pe luna octombrie 2024, cu peste 293 de milioane lei, credite bugetare şi credite de angajament, pentru finanţarea unui proiect din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Necesitatea suplimentării fondurilor este determinată de încheierea, în condiţiile prevăzute de lege, a contractului de achiziţie, în luna octombrie 2024, pentru proiectul «Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) », implementat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, instituţie responsabilă de implementarea investiţiei I3.1, componenta C7 – Transformare digitală din cadrul PNRR”, a transmis Guvernul.

Noua măsură este dată prin încheierea, potrivit prevederilor legale, a contractului de achiziție pentru proiectul „Redimensionare, standardizare și optimizare a Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS)”.

Citește și: Ședință istorică la Guvern. Se cere rezolvarea unei probleme care vizează milioane de români

Bani de la Guvern
Bani de la Guvern

Obiectivele proiectului

Proiectul are ca scop refacerea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate, bazându-se pe soluții tehnologice moderne.

Se ia astfel în calcul o reproiectare completă care să țină cont de cerințele actuale, mai ales de numărul efectiv al conexiunilor și de nevoile de procesare a datelor. Este o decizie deosebit de importantă pentru a asigura funcționarea eficientă a sistemului de asigurări de sănătate de pe teritoriul țării.

Bani pentru cheltuielile cu personalul

Un alt memorandum aprobat în aceeași ședință face referire la suplimentarea cu 100 de milioane de lei a bugetului FNUASS pentru luna octombrie 2024. Această alocare este esențială pentru a menține funcționalitatea sistemului de decontare a concediilor medicale și a indemnizațiilor sociale.

„Memorandumul are în vedere suplimentarea limitei de credite bugetare şi credite de angajament pentru luna octombrie cu 100 de milioane de lei, din cele 300 de milioane de lei aprobate pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului, cu ocazia rectificării bugetare, astfel încât să se menţină funcţionalitatea sistemului de decontare a concediilor medicale şi indemnizaţiilor sociale, până la identificarea unor soluţii bugetare pe termen lung. Prevederea aprobată la capitolul asistenţă socială pentru 2024, de 3,7 miliarde de lei, a fost utilizată în totalitate încă din luna august 2024.

Suplimentarea de 100 de milioane lei aprobată prin acest Memorandul va fi utilizată cu prioritate pentru plata indemnizaţiilor de concediu medical aferente lunilor septembrie şi octombrie 2024 ”, a declarat Guvernul.

Mai mult, Guvernul a decis ca suma aprobată la capitolul asistență socială pentru 2024, de 3,7 miliarde de lei, să fie utilizată în totalitate încă din luna august 2024. Completarea de 100 de milioane lei va fi folosită, în regim prioritar, pentru plata indemnizațiilor de concediu medical aferente lunilor septembrie și octombrie 2024.

Vezi și: Angajaţii CNAS încep un protest fără precedent. „În ultimii 4 ani, această instituţie a pierdut peste 25% din totalul salariaţilor din motive de politică salarială”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult