- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vin puhoaiele: Avertizare de inundații și viituri pe mai multe râuri din ţară

15 Aug, 17:37 • Preda Silvia
Hidrologii au emis joi o avertizare Cod galben de inundații, valabilă în mai multe județe din ţară, până aproape de miezul nopții.
Vin puhoaiele: Avertizare de inundații și viituri pe mai multe râuri din ţară

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, atenţionări Cod galben de inundaţii, valabile în orele următoare pe râuri din Oltenia şi Transilvania.

Conform prognozei de specialitate, până la ora 22:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Alba Iulia – amonte confluenţă cu râul Strei şi Sebeş – bazin superior (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), precum şi pe Jiu – bazin amonte S.H. Iscroni (judeţele: Hunedoara şi Gorj).

Cod galben de inundații

Atenţionările au fost transmise către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă Mureş şi Jiu şi Sistemele de Gospodărire a Apelor Alba, Sibiu, Hunedoara şi Gorj, transmite Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Citește și: Cod portocaliu de inundații și viituri până la 24:00. INGHA anunță județele afectate

inundații

Cod roşu de caniculă în şapte judeţe, joi şi vineri

Avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabile joi şi vineri în cea mai mare parte a ţării.

Potrivit ANM, vineri, 16 august 2024, codul roşu de caniculă va afecta judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Valul de căldură va fi persistent, temperaturile maxime vor ajunge la 41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Pe parcursul zilei de vineri va fi în vigoare şi un Cod portocaliu de disconfort termic accentuat în centrul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum şi în vestul şi centrul Munteniei. Temperaturile maxime vor fi, în general, de 38 – 39 de grade, în timp ce minimele va ajunge la 22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Totodată, un Cod galben de caniculă vizează, vineri, nordul Crişanei, Maramureş, Moldova şi local Transilvania şi Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi în general de 34 – 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, ITU se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi şi, local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

ANM precizează că, în zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării.

Vezi și: Vremea face ravagii. Ploi torențiale, grindină și inundații. Au fost anunțate zonele ce vor fi afectate