Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a anunțat că stocurile de gaze sunt aproape de 93%, iar în perioada următoare vor ajunge la a 95-97% din totalul capacităţii de depozitare. Un lucru important este că în această iarnă, româniii nu vor tremura de frig în case.
”’Stocurile de gaze naturale, astăzi, dacă vorbim, sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi două miliarde 900 de milioane de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent aproximativ 95-97 la sută din total capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrale şi aici vorbesc de lignit, în principal de lignit, sunt în parametrii normali. Producţia de cărbune, de lignit, a crescut în acest an, practic cu aproape 900 de mii de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica, lipsă datorată în special secetei din această vară” a precizat acesta într-o videoconferință cu prefecții de la Guvern.
De asemenea Virgil Popescu a mai precizat că nu estimează că vom avea probleme cu aprovizionarea de gaze naturale.
„Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuţiile pe care le avem cu producătorii şi furnizorii de pe piaţa noastră, există importuri şi în luna noiembrie şi în luna decembrie. Vor exista importuri şi în luna ianuarie şi în luna februarie, aşa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare şi de ieşire din ţara gazelor naturale sunt în parametri normali, nu s-au observat practic perturbări în intrările şi ieşirile de gaze naturale”, a mai transmis Virgil Popescu.
Acesta a mai precizat și că stocurile de cărbune în termocentrale sunt în parametrii normali.
”Stocurile de gaze naturale, astăzi, dacă vorbim, sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi două miliarde 900 de milioane de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent aproximativ 95-97 la sută din total capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrale şi aici vorbesc de lignit, în principal de lignit, sunt în parametrii normali. Producţia de cărbune, de lignit, a crescut în acest an, practic cu aproape 900 de mii de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a mai spus acesta.
Citește și: Salariul brut va ajunge la altă sumă în 2023. Câte zile vor lucra românii, începând cu anul următor