Virusul HMPV a fost confirmat, în București, la un copil de 12 ani.
Micuțul fusese diagnosticat, inițial, la institutul „Matei Balș”, cu o formă de pneumonie. La scurt timp, INSP a dezvăluit că este vorba despre virusul chinezesc, anunță surse citate de Antena 3.
”Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.
Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Infecția cu HMPV are simptomatologia asemănătoare celei ale unei răceli obișnuite. Complicații apar, de regulă, la persoane vulnerabile, diagnosticate cu diverse boli sau cu imunitatea scăzută.
„Virusul HMPV din China nu reprezintă o noutate. Este un metapneumovirus de origine umană, care a fost detectat pentru prima dată în anul 2001. Ceea ce trebuie să știm despre HMPV este că se manifestă la fel ca un virus respirator comun. Provoacă infecții respiratorii și dă simptome asemănătoare unei răcei clasice. În primă fază, virusul respirator HMPV nu pune probleme de sănătate majore organismului”, a declarat medicul Adrian Marinescu.
Printre cele mai comune semne ale bolii pot fi: febră, frisoane, stare generală modificată, tuse, durere musculară sau articulară, congestie nazală și dificultăți de respirație.