Wagyu este unul dintre cele mai cunoscute genuri de vită din lume, iar în România este de-a dreptul o raritate. Vita de acest tip este cunoscută pentru carnea sa foarte marmorată, care îi conferă o savoare aparte, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aceste animale ajung la prețuri extrem de piperate față de cele din rasele răspândite pe teritoriul țării noastre. O vacă din această rasă poate să coste și 10.000 de euro!
Raimond Rusu, este unul dintre pionirii creșterii de vite Wagyu în România. Acesta activează în județul Timiș unde are o fermă cu mai multe tipuri de animale, printre care și celebrele vaci de lux. Potrivit acestuia, efectivele de Wagyu din țara noastră nu depășesc 300-400 de capete în momentul de față, însă sectorul se dezvoltă încet, dar sigur, și se pun bazele unui Registru Genealogic în acest sens.
„Am pornit cu 20 de capete de Angus și ulterior încet dar sigur am aflat de rasa Wagyu, vestita Kobe Beef. Mancând prin diferite restaurante am zis: -Hai să vedem dacă putem să ajungem și în Romania să creștem această rasă. Foarte greu am găsit-o în țările vestice și am început să achiziționăm embrioni, viței, am luat și un taur și câteva vaci. Am încercat să creăm o matcă. La ora actuală, nu știu dacă sunt cel mai mare din țară, dar pot să spun ca avem 120 de capte de Wagyu și mai creștem.”, a declarat Raimond Rusu
Acesta a pvestit că în majoritatea fermelor europene această rasă apare destul de puțin, fiind destul de nouă în Europe, dar și din cauza prețului. Până în prezent Raimond Rusu nu a sacrificat niciuna dintre vitele Wagyu pe care le deține, însă plănuiește să facă acest lucru anul viitor.
Vita Wagyu este o rasă de vaci originară din Japonia, această rasă fiind una foarte predispusă genetic în a produce o mare cantitate de grăsimi nesaturate. Carnea provenită de la aceste bovine este foarte cunoscută pentru aspectul marmorat, calitatea și gustul necontestabil al acesteia. Aceasta conține un procent mare de acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Datorita terenului accidentat si a zonelor izolate din Japonia, au fost folosite diferite tehnici de hranire, precum adaugarea berii in regimul de hranire al bovinelor. O alta tehnica este introducerea masajului pentru a stimula musculatura acestora, in special pentru cele din zonele in care nu era suficient spatiu pentru miscare. In acest fel musculatura lor este pusa in miscare.
Rasa japoneza de vaci este structurata in 3 tipuri principale : Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Poll si Japanese Shorthorn. Desi pot fi considerate ca fiind produse similare, intre carnea de vita Wagyu si carnea de vita Kobe exista numeroase diferente. Astfel, daca Wagyu este o rasa de bovine, Kobe nu este o rasa. Este mai degraba o carne de vita produsa de această rasa, mai exact de Japanese Black. Mai exact, bovinele Kobe se refera la acele bovine din rasa Wagyu nascute si crescute in Kobe.
Din punct de vedere al beneficiilor oferite de carnea de vita Wagyu, acestea sunt numeroase. In primul rand, carnea de vita Wagyu este mult mai ofertanta decat alta carne ce provine de la alta rasa de bovine. Plusul este adus de gustul unic dat de compozitia in acizi grasi. Cel mai mare beneficiu al carnii de Wagyu ramane insa prezenta acizilor grasi omega 6 si omega 3. Acestia sunt necesari pentru a ajuta la rezistenta sistemului imunitar, vedere, coagularea sangelui, tensiunea arteriala etc.
Grasimea de vita Wagyu are un gust extraordinar! Deasemenea are un punct de topire mult mai scazut decat la celelalte bovine ce apartin unei alte rase.
Untura de vita Wagyu este caracterizata de aroma untoasa si deasemenea de aroma de alune de padure. Este utilizata in principal in bucataria clasica. Poate fi folosita la prepararea placintelor cu carne dar si la prajit, datorita punctului de fum foarte ridicat.