InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip vopsea de ouă ce se regăsesc pe piața din România. Au fost analizate 62 de produse, aparținând următorilor producători: Oetker RO SRL – Alex, Carmin, Gallus, Secom Onix Impex SRL – Take, Brauns-Heitmann GmbH & Co. KG – Heitmann, Metma JSC şi Jumbo EC. R. SRL – Metma.
Concluzia studiului realizat de InfoCons este că toate produsele analizate conțin E-uri! Numărul de E-uri variază între 1 și 11 per produs, media este de 6 aditivi alimentari per produs. La toate cele 62 de produse analizate de la mai mulți producători și distribuitori au fost găsite în compoziție în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Cei mai frecvent întâlniți aditivi, cu o prezență ce variază între 58 și 70 %, au fost acidul lactic (E270), azorubina (E122) și acidul citric (E330).
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 3g și 40g. Studiul a mai relevat, și în acest an, o diferență foarte mică între gramaj, dar o diferență mare în ceea ce privește capacitatea de vopsire. Capacitatea de vopsire a fost cuprinsă între 10 și 60 de ouă.
3.23% conțin 11 E-uri
12.90% conțin 10 E-uri
8.06% conțin 9 E-uri
17.75% conțin 8 E-uri
3.23% conțin 7 E-uri
19.35% conțin 6 E-uri
3.23% conțin 5 E-uri
12.90% conțin 4 E-uri
8.06% conțin 3 E-uri
8.06% conțin 2 E-uri
3.23% conțin 1 aditiv alimentar
Consumatorii sunt sfătuiţi să citească atent etichetele şi să aleagă variante cu mai puțini aditivi (ideal, sub 3). De aemenea, este indicat să optați pentru vopsea pulbere, conform altor specialiști, care are riscuri mai mici de contaminare.