- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vor curge amenzile pentru vânzătorii de fructe și legume. MADR, decizie de ultim moment

12 Aug, 08:05 • Bumbeneci Diana
După ce agricultorii au anunțat că prețul murăturilor va crește și de 3-4 ori în toamna acestui an, Ministerul Agriculturii a intervenit imediat! Ministrul Florin Barbu susține că se va lăsa cu amenzi usturătoare de la ANAF.
Vor curge amenzile pentru vânzătorii de fructe și legume. MADR, decizie de ultim moment

Scandal în piețele din România, după ce agricultorii au avertizat că prețurile la unele legume, precum cele pentru murături, vor fi și de 3 – 4 ori mai mari anul acesta, comparativ cu anul trecut, din cauza secetei care le-a distrus recoltele din ultimele luni. Cu toate acestea însă, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că lucrurile nu se vor prezenta chiar așa și că va lua măsuri dure.

ANAF va interveni cu amenzi în piețele din România

Haideți să facem o diferență între legumele în câmp și legumele din spații protejate. Chiar dacă temperaturile au fost foarte ridicate, legumele care sunt în spații protejate nu au fost afectate de această secetă”.

Ministrul a mai transmis că va avea o discuție la ANAF cu reprezentanții care fac controale în piețe deoarece acolo nu e respectată legea privind plafonarea adaosului comercial. Oficialul cere amenzi usturătoare până când legea va fi aplicată în totalitate.

Poți citi și: Murăturile vor ajunge un lux! Cât vom plăti în toamna 2024 din cauza culturilor distruse de secetă

Florin Barbu, despre amenzile din piețe
Florin Barbu, despre amenzile din piețe

Florin Barbu: Trebuie să intervenim prin plafonarea adaosului comercial pe tot lanțul

Toate lucrurile acestea sunt probabil la comercianți, la intermediari. Dacă vorbim de producători, nu cred că producătorul vinde 1 kg de roșii cu 5 lei, 6 lei sau 7 lei. De aceea trebuie să intervenim inclusiv prin plafonarea adaosului comercial pe tot lanțul. Vorbim de producători, distribuitori și retailer sau piețe, cu o plafonare a adaosului comercial, lucru pe care l-am făcut. O să am o discuție la ANAF, cu reprezentanții care fac controale pe aceste piețe, și să verifice plafonarea adaosului comercial, acea ordonanță transformată în lege în Parlament este în vigoare”, a declarat ministrul Agriculturii, pentru Digi24.

Diferențe de preț între 2023 și 2024

Un kilogram de roșii costă între 6 și 12 lei. Anul trecut, costa 2 lei kilogramul.
Castraveții, care anul trecut costau 2,5 lei/kilogramul, sunt acum 10 lei.
Un kilogram de ardei kapia costa 5 lei anul trecut, acum este 10 lei.

Florin Barbu mai povestește faptul că a remarcat și el faptul că în piețe nu e respectată legea privind plafonarea adaosului comercial la alimente. În peste jumătate din piețe, prețurile sunt extrem de ridicate chiar și în plin sezon al fructelor și legumelor.

„Sigur că am sesizat acest aspect. Am discutat și sunt în strânsă legătură cu Ministerul Finanțelor prin ANAF și voi face o sesizare privind practica comercială neloială pe care intermediarii o practică și cred că prețurile ar trebui să fie cu un maxim de 20% adaos comercial față de prețul pe care producătorii, fermierii, pe care noi îi sprijinim de la Guvern cu sume importante de bani produc aceste legume pentru români”.

Vezi pe acest subiect și: Avertisment sumbru: Românii și-ar putea lua ADIO de la fructele și legumele tradiționale din cauza climei. „Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult