Românii vor mânca în continuare ce vor și nu își vor schimba gusturile după cum dictează Bruxellesul. Așa a reacționat ministrul Agriculturii Petre Daea la Realitatea PLUS. Declarațiile sale au fost făcute după ce Comisia Europeană a anunțat că Uniunea trebuie să scadă consumul de carne cu 71% până în 2030.
La ora actuală, țara noastră se află pe locul 25 din blocul comunitar la consumul de carne, trebuie să îl reducă cu 62% până în 2030 și cu 3 sferturi până în 2050. Mai mult decât atât, specialiștii spun că o bună parte din carnea de atunci va fi creată în laborator.
„N-ai cum sa faci acest lucru (sa mananci gandaci -n.r.). N-o să satur niciodată stomacul cu vreo indicație sau normă juridică. Saturi stomacul cu ceea ce îi este necesar omului si ce gustul ii dicteaza. Din acest punct de vedere am siguranta ca in continuare romanii nostri vor manca ceea ce au mancat si e bine sa manance.
Instituim norme jurdiice care sa asigure, pe de o parte, instrumente de sprijin pentru cresterea efectivelor de animale”, a declarat Petre Daea, la Realitatea PLUS.
Locuitorii spațiului european mănâncă de două ori mai multă carne decât media globală și de trei ori mai multe lactate. Cea mai mare cantitate de carne se mănâncă în Spania, unde un locuitor ajunge să mănânce în jur de 100 de kilograme de carne pe an. Spaniolii trebuie să reducă acest consum cu 76% până în 2030, adică o persoană să consume o medie de 34 de kilograme de carne pe an.
De altfel, datele statistice arată că România se află pe locul 25 în Uniune cu un consum de aproape 64 de kilograme de carne pe an la un locuitor. Așadar, un român trebuie să renunțe la cel puțin 40 de kilograme de carne pe an până în 2030 și să trăiască doar cu 12 kilograme de carne pe an până în 2050.