- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vor plăti românii noi taxe în 2024? Comisia Europeană cere României să facă reformele asumate prin PNRR

24 Jun, 16:21 • Adrian Popovici
Comisia Europeană avertizează că deficitul bugetar este în creștere și că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a-l limita. După cum explică oficialii europeni, Românai trebuie să-și respecte obligațiile legate de implemenarea reformelor fiscale.
Vor plăti românii noi taxe în 2024? Comisia Europeană cere României să facă reformele asumate prin PNRR

Deficitul bugetar în creștere devine o problemă tot mai mare pentru România. În acest context, Comisia Europeană solicită implementarea unor reforme fiscale, avertizând că guvernul nu a respectat planul stabilit anterior prin PNRR. Potrivit unui document transmis de executivul european, prezentat de Antena 3 CNN, România nu a implementat măsurile de reformă la care s-a angajat și continuă să cheltuiască mult mai mult decât produce, ceea ce menține deficitul bugetar la un nivel alarmant de mare.

În documentul prezentat, Comisia Europeană analizează situația fiscală a României și subliniază că țara nu și-a respectat angajamentele de reformă. Recomandările Comisiei pentru reducerea deficitului includ majorări de taxe și impozite, precum și reducerea cheltuielilor publice.

În România, de la 1 iulie, accizele la carburanți vor fi majorate, ceea ce va duce la o creștere a prețului benzinei cu 0,43 RON pe litru și a motorinei cu 0,40 RON pe litru. Acest lucru se traduce în costuri suplimentare de aproximativ 25 de lei pentru un plin de combustibil, începând cu 1 iulie. Creșterea prețurilor la carburanți ar putea antrena scumpiri în cascadă în întreaga economie.

De asemenea, după cum arată Comisia Europeană guvernul a anunțat recalcularea pensiilor începând cu 1 septembrie, măsură ce va avea un impact bugetar de 10 miliarde de lei până la sfârșitul anului. Creșterea pensiilor, alături de planurile de majorare a salariului minim, va pune o presiune suplimentară pe bugetul de stat.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană declară război mașinilor electrice din China. Importurile ar urma să fie taxate și cu 38%

Comsia Europeană avertizează că ar putea fi necesare noi creșteri de taxe

În contextul avertismentului de la Comisia Europeană, analiștii economici anticipează că, în anul viitor, guvernul va fi nevoit să majoreze diverse taxe, inclusiv TVA, pentru a putea acoperi cheltuielile crescute ale statului.

Florin Spătaru, fost ministru al Economiei, a declarat în contextul acestui document de la Comisia Europeană că soluția nu este creșterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor publice. Acesta  a subliniat că pachetul de măsuri asumat anul trecut va rămâne neschimbat și că nu vor fi introduse noi creșteri de taxe. El a subliniat importanța creșterii veniturilor printr-o colectare mai eficientă și prin digitalizare.

Spătaru a adăugat că până la sfârșitul lunii iunie toate ministerele vor trebui să prezinte propuneri de reorganizare, pentru a sprijini mediul de afaceri și a crește atât PIB-ul, cât și veniturile statului. El a insistat că majorarea TVA-ului nu este o soluție viabilă și că guvernul va continua să discute cu mediul de afaceri pentru a găsi soluții eficiente de creștere economică fără a impune noi poveri fiscale.

Citește și: Comisia Europeană propune majorarea veniturilor pentru o categorie de români. Cine ar putea fi norocoșii