Deficitul bugetar în creștere devine o problemă tot mai mare pentru România. În acest context, Comisia Europeană solicită implementarea unor reforme fiscale, avertizând că guvernul nu a respectat planul stabilit anterior prin PNRR. Potrivit unui document transmis de executivul european, prezentat de Antena 3 CNN, România nu a implementat măsurile de reformă la care s-a angajat și continuă să cheltuiască mult mai mult decât produce, ceea ce menține deficitul bugetar la un nivel alarmant de mare.
În documentul prezentat, Comisia Europeană analizează situația fiscală a României și subliniază că țara nu și-a respectat angajamentele de reformă. Recomandările Comisiei pentru reducerea deficitului includ majorări de taxe și impozite, precum și reducerea cheltuielilor publice.
În România, de la 1 iulie, accizele la carburanți vor fi majorate, ceea ce va duce la o creștere a prețului benzinei cu 0,43 RON pe litru și a motorinei cu 0,40 RON pe litru. Acest lucru se traduce în costuri suplimentare de aproximativ 25 de lei pentru un plin de combustibil, începând cu 1 iulie. Creșterea prețurilor la carburanți ar putea antrena scumpiri în cascadă în întreaga economie.
De asemenea, după cum arată Comisia Europeană guvernul a anunțat recalcularea pensiilor începând cu 1 septembrie, măsură ce va avea un impact bugetar de 10 miliarde de lei până la sfârșitul anului. Creșterea pensiilor, alături de planurile de majorare a salariului minim, va pune o presiune suplimentară pe bugetul de stat.
Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană declară război mașinilor electrice din China. Importurile ar urma să fie taxate și cu 38%
În contextul avertismentului de la Comisia Europeană, analiștii economici anticipează că, în anul viitor, guvernul va fi nevoit să majoreze diverse taxe, inclusiv TVA, pentru a putea acoperi cheltuielile crescute ale statului.
Florin Spătaru, fost ministru al Economiei, a declarat în contextul acestui document de la Comisia Europeană că soluția nu este creșterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor publice. Acesta a subliniat că pachetul de măsuri asumat anul trecut va rămâne neschimbat și că nu vor fi introduse noi creșteri de taxe. El a subliniat importanța creșterii veniturilor printr-o colectare mai eficientă și prin digitalizare.
Spătaru a adăugat că până la sfârșitul lunii iunie toate ministerele vor trebui să prezinte propuneri de reorganizare, pentru a sprijini mediul de afaceri și a crește atât PIB-ul, cât și veniturile statului. El a insistat că majorarea TVA-ului nu este o soluție viabilă și că guvernul va continua să discute cu mediul de afaceri pentru a găsi soluții eficiente de creștere economică fără a impune noi poveri fiscale.
Citește și: Comisia Europeană propune majorarea veniturilor pentru o categorie de români. Cine ar putea fi norocoșii